Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010

Αλέξανδρος Δουμάς



Ο Αλέξανδρος Δουμάς γεννήθηκε στο χωριό Βιλέρ-Κοτρέ της Γαλλίας. Στα παιδικά του χρόνια ήταν ένα ευτυχισμένο ξανθό αγόρι με γαλανά μάτια. Η μεγάλη ζωτικότητά του και η κλίση του στα παιχνίδια, τον έκαναν κάπως αδιάφορο στα μαθήματα. Το μόνο που τον έκανε να ξεχωρίζει στο σχολείο ήταν ο γραφικός του χαρακτήρας. Έτσι, αν και δεν πήρε καλή μόρφωση, σε ηλικία 12 ετών προσλήφθηκε ως γραφέας σε ένα συμβολαιογραφείο, όπου αντέγραφε με το χέρι ολόκληρους ογκώδεις τόμους.
Το 1822 πήγε στο Παρίσι, όπου ο γραφικός του χαρακτήρας και το γεγονός ότι ο πατέρας του ήταν λίγο-πολύ γνωστός, του έδωσε μία θέση στο γραφείο του Δούκα της Ορλεάνης, και μέλλοντα βασιλιά, Λουδοβίκου Φίλιππου. Ο Δουμάς συνέλαβε το πνεύμα της εύθυμης παρισινής ζωής. Βρίσκοντας πως τα έσοδά του ήτανε πάρα πολύ λίγα και δεν του φτάνανε για μια πολυδάπανη ζωή, προσπάθησε να γράψει για το θέατρο. Το καινούργιο στυλ με το οποίο έγραφε άρεσε στο κοινό και η ανάδειξή του μέσα στον φιλολογικό κόσμο έγινε γρήγορα. Έτσι, το 1825 κέρδισε τα πρώτα του χρήματα σαν συγγραφέας.
Αν και τα έργα του τού έφερναν σημαντικά έσοδα, τα μεγάλα έξοδα που έκανε τον ανάγκαζαν να βρίσκεται σχεδόν πάντα βουτηγμένος στα χρέη. Έτσι, καθώς τα θεατρικά έργα άρχισαν να χάνουν την αγάπη του κοινού, ο Δουμάς στράφηκε προς το μυθιστόρημα
Συνεταιρίσθηκε μ' έναν άσημο καθηγητή φιλολογίας, τον Αύγουστο Μοκέ, που προμήθευε στο Δουμά ιστορικά στοιχεία. Τα στοιχεία αυτά δεν άργησαν να γίνουν τα μεγάλα μυθιστορήματα που έκαναν αθάνατο το όνομα του Δουμά, όπως τα «Ερρίκος Γ΄ και η Αυλή του», το οποίο δημοσιεύτηκε το 1829, «Ο Κόμης Μοντεχρήστος», «Οι Τρεις Σωματοφύλακες», «Μετά Είκοσι Έτη» «Ο Υποκόμης της Βραζελόνης» 
Το έργο του υπερβαίνει τους 257 τόμους.

Εργασία μαθητή Ε1 τάξης 
Αναστάση Κάρμη

Δεν υπάρχουν σχόλια: