Τρίτη 19 Ιανουαρίου 2010

ΕΛΛΗΝΕΣ ΚΑΙ ΞΕΝΟΙ ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ ΠΟΥ ΔΙΑΒΑΖΟΥΜΕ: "ΣΤΡΑΤΗΣ ΜΥΡΙΒΗΛΗΣ"



Ο Στρατής Μυριβήλης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη το 1892 όπου τελείωσε και το γυμνάσιο. Γράφεται στη φιλοσοφική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αλλά διακόπτει της σπουδές του για να πολεμήσει εθελοντής στους Βαλκανικούς πολέμους. 
Έζησε όλη τη φρίκη των πολέμων σαν στρατιώτης μέχρι και την Μικρασιατική καταστροφή το 1922 κάτι που επηρέασε σε μεγάλο βαθμό το λογοτεχνικό του έργο.
Το 1930 εκδίδει το αριστούργημα του την Ζωή εν τάφω και εγκαινιάζει στην ελληνική πεζογραφία το αντιπολεμικό μυθιστόρημα.
Η αντιπολεμική θεματολογία, το λυρικό και ποιητικό ύφος ,η καλοδουλεμένη γλώσσα ενός μεγάλου τεχνίτη του λόγου, κατατάσσουν τον Μυριβήλη ανάμεσα στους μεγάλους συγγραφείς. 
 Το έργο του συνδέει την παλιά γενιά λογοτεχνών με την επόμενη μεταπολεμική γενιά και επηρεάζει πολλούς μετέπειτα πεζογράφους. Καλλιεργεί συνέχεια τη γλώσσα του και γράφει και πολλά διηγήματα που επίσης είναι καταπληκτικά. Δουλεύει στην εθνική βιβλιοθήκη, γράφει επιφυλλίδες , χρονογραφήματα για πολλές εφημερίδες.
Για κάποιο διάστημα γίνεται και πρόεδρος του ιδρύματος ραδιοφωνίας. Για πολλά χρόνια πρόεδρος της εταιρείας Ελλήνων λογοτεχνών, ευτύχισε εν ζωή να τιμηθεί και αυτός και το έργο του. Έγινε και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών. 
Πέθανε το 1969.

Έργα του
Η ζωή εν τάφω
Η δασκάλα με τα χρυσά μάτια
Ο Αργοναύτης
Η Παναγιά η γοργόνα
Κόκκινες ιστορίες
Το πράσινο βιβλίο
Το γαλάζιο βιβλίο
Το κόκκινο βιβλίο
Το βυσσινί βιβλίο
Ο Βασίλης ο Αρβανίτης
Τα Παγανά
Ο Πάν







Εργασία μαθήτριας της Ε1 τάξης
Ιωάννα Καρκαμάνη

Δεν υπάρχουν σχόλια: