Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Λουίζα Μέυ Άλκοτ



Η Λουίζα Μέυ Άλκοτ γεννήθηκε το 1832 και μεγάλωσε στην Πενσυλβανία των Ηνωμένων Πολιτειών.Ο πατέρας της Έιμος Μπρόνσον Άλκοι, ήταν ένας ιδεαλιστής παιδαγωγός και φιλόσοφος.
Μαζί με τις τρεις αδερφές της πέρασε δύσκολα παιδικά χρόνια και από πολύ νωρίς αναγκάστηκε να εργαστεί για να συμπληρώσει το οικογενειακό εισόδημα. 
Για μερικά χρόνια έγραφε ιστορίες και μελοδραματικά μυθιστορήματα σε φτηνά έντυπα και έπειτα, το 1868, δημοσιεύτηκαν οι Μικρές Κυρίες, βασισμένες σε παιδικές της αναμνήσεις, που την έκαναν γνωστή και αγαπητή στο ευρύτερο κοινό.
Κατά την διάρκεια του αμερικανικού εμφυλίου πολέμου υπηρέτησε ως νοσοκόμα και τις εμπειρίες της, τις κατέγραψε στο επίσης γνωστό βιβλίο της Σκηνές νοσοκομειακής ζωής.Επίσης εργάστηκε ως νηπιαγωγός και δασκάλα.

Την ίδια επιτυχία είχαν και Οι Μικροί Κύριοι καθώς και μερικά ακόμα μυθιστορήματα όπως "Τα Οκτώ Ξαδέρφια" , "Τα αγόρια της Τζο" και το "Κάτω από τις Πασχαλιές" βασισμένα στους ίδιους χαρακτήρες.
Η Λουίζα πρωτοστατούσε σε όλα τα σημαντικά ζητήματα της εποχής της,  όπως στην πρωτοβουλία για τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας για τις γυναίκες. Ήταν η πρώτη γυναίκα στο Κόνκορντ που εγγράφηκε  για να ψηφίσει.
Απέκτησε δόξα και πολλά χρήματα, αλλά πέθανε ανήσυχη και εξαντλημένη στην ηλικία των πενήντα έξι ετών.



Τα έργα της







Εργασία μαθήτριας Ε1 τάξης
Αθανασία Επικούρου

Δεν υπάρχουν σχόλια: