Δευτέρα 18 Ιανουαρίου 2010

Η ΚΙΡΑ ΣΙΝΟΥ


Η Κίρα Σίνου γεννήθηκε στο Ροστόφ της Ρωσίας από πατέρα Έλληνα και μητέρα Ρωσίδα. Ήρθε στην Ελλάδα εννιά χρόνων, χωρίς να ξέρει ελληνικά, δεν άργησε όμως να τα μάθει τόσο καλά, που διηγήματά της άρχισαν να δημοσιεύονται τακτικά στη Διάπλαση των Παίδων. Από το ίδιο περιοδικό πήρε και το πρώτο της λογοτεχνικό βραβείο.
Εργάστηκε ως υπάλληλος στη ΔΕΗ και, όταν παραιτήθηκε, αρχικά ασχολήθηκε με λογοτεχνικές μεταφράσεις και έπειτα άρχισε να γράφει.
Βραβεύτηκε πολλές φορές, εδώ και στο εξωτερικό. Το όνομά της αναγράφηκε δύο φορές στον Τιμητικό Πίνακα της ΙΒΒΥ (το 1984 και το 1990) , πήρε έπαινο του Ευρωπαϊκού Βραβείου του Πανεπιστημίου της Πάντοβα και τιμητικό δίπλωμα στη Σοβιετική Ένωση. Ήταν υποψήφια για το Βραβείο Άντερσεν το 1996 και για το Διεθνές Βραβείο Astrid Lindgren το 2005.
Έκανε εκπομπές στην τηλεόραση και στο ραδιόφωνο, συνεργάστηκε με διάφορα περιοδικά και ήταν τακτικό μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς, της οποίας υπήρξε αντιπρόεδρος, και της Εταιρείας Μεταφραστών Λογοτεχνίας.
 









Το συγγραφικό της έργο περιλαμβάνει περισσότερα από 33 βιβλία ενώ οι μεταφράσεις της ξεπερνούν τις 100 από αγγλικά, γερμανικά, ρωσικά και γαλλικά.  



Μερικά από τα βιβλία της είναι: 
 Στη χώρα των μαμούθ, Το αίνιγμα του πύργου, Το τέλος των τεράτων, Το μεγάλο πείραμα, Στην πόλη του ’ι Δημήτρη, Τα διαμάντια της μαϊμούς, Το χέρι στο βυθό, Το συμβόλαιο του πύργου, Ο τελευταίος βασιλιάς της Ατλαντίδας, Ο αιχμάλωτος του πύργου, Το ασημένιο μενταγιόν, Περσεφόνη η πάπια που πήγε σχολείο.

Εργασία μαθητή της Ε1 τάξης
Δημήτρη Βαγιωνά

Δεν υπάρχουν σχόλια: