Σάββατο 27 Μαρτίου 2010

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΝΕΟΧΤΙΣΤΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ

Πριν από λίγες μέρες οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄τάξης επισκέφτηκαν  το νεόχτιστο ναό του Αγίου Χαραλάμπους  στην περιοχή του Νοσοκομείου δίπλα στο 1ο Δημ.Σχολείο Πολυγύρου.
Ο ναός αυτός βρίσκεται στο τέλος των εργασιών του και σε λίγο καιρό θα εγκαινιασθεί.
Αυτές τις ημέρες οι αγιογράφοι στολίζουν το ναό με διάφορες τοιχογραφίες.
Τα παιδιά με τους εκαιδευτικούς αποφάσισαν να επισκεφθούν το ναό για να δουν και να παρακολουθήσουν από κοντά την τέχνη της αγιογραφίας και να λύσουν κάθε απορία τους.  (χρώματα, σχέδια, θέση εικόνων κ. άλ.)
Ο Κωνταντίνος Ξενόπουλος Αγιογράφος και καθηγητής στο τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας του Α.Π.Θ. την βυζαντινή αγιογραφία, που επιμελείται την εικονογραφία του ναού τους εξήγησε  τα μυστικά της τέχνης  και τη θέση των τοιχογραφιών.
Τους είπε λοιπόν ότι ο ναός έχει εικονογραφηθεί με τέτοιο τρόπο ώστε να εξηγεί στον άνθρωπο την πίστη  και τη διδασκαλία της εκκλησίας μας. Ο ναός με βάση τις  τοιχογραφίες του χωρίζεται  σε τρεις ζώνες ή κύκλους όπως λέμε : στο δογματικό, το λειτουργικό και τον ιστορικό.
Ο δογματικός κύκλος λέγεται έτσι, γιατί μας παρουσιάζει με εικόνες την πίστη και τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Κοιτάζοντας τον τρούλο για παράδειγμα,θυμόμαστε την απεραντοσύνη του ουρανού, όπου κατοικεί ο Θεός. Εκεί εικονίζεται ο Χριστός, κρατώντας το Ευαγγέλιο και δίνοντας την ευλογία του σε όλο τον κόσμο.
Λίγο πιο κάτω εκεί που ενώνεται το δάπεδο (γη) , με τον τρούλο (ουρανός),βρίσκεται η κόγχη, όπου η Παναγία εικονίζεται ως η "Πλατυτέρα των Ουρανών ". Καθισμένη σε θρόνο, με το Ιησού βρέφος στην αγκαλιά της , είναι η "γέφυρα" όπως λέμε, που συνδέει τα μέλη της Εκκλησίας με το Θεό. Κάτω από  την Πλατυτέρα εικονίζεται η θεία Κοινωνία των Αποστόλων  από τον ίδιο το Χριστό. Κοντά του βρίσκονται οι μεγάλοι ιεράρχες που έχουν γράψει τις λειτουργίες της Εκκλησίας μας, ο Μ. Βασίλειος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος, οι οποίοι λειτουργούν μαζί του. Αυτός είναι ο λειτουργικός κύκλος.
 Τέλος ο ιστορικός κύκλος  που τον ονομάζουμε έτσι γιατί περιγράφει σκηνές από τη ζωή του Χριστού, της Θεοτόκου  και των Αγίων. Σε αυτόν εξιστορούνται όλα τα μεγάλα γεγονότα, όπως η Γέννηση του Χριστού , η Βάπτιση, η Σταύρωση , η Ανάσταση, τα Θαύματα, οι παραβολές,  ο Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, η Κοίμησή της, καθώς και παραστάσεις μαρτύρων και οσίων της Εκκλησίας μας.
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί  θαμπώθηκαν από  τον εκπληκτικό κόσμο που ανοίχτηκε μπροστά τους μέσα από τις εικόνες  και  ευχαρίστησαν τον κ. Ξενόπουλο για την ξενάγηση που τους έκανε και τις πληροφορίες που τους έδωσε.....















ΚΑΝΤΕ ΚΛΙΚ ΣΤΙΣ ΕΙΚΟΝΕΣ ΓΙΑ ΜΕΓΕΘΥΝΣΗ!!!


Η εκπαιδευτικός Πεύκου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: