Τετάρτη 7 Μαρτίου 2012

H ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΣ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ «ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΣ»

Την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου οι μαθητές της Ε΄και Στ΄ τάξης του Σχολείου μας επισκέφτηκαν το Κέντρο Βυζαντινού Πολιτισμού «Ιουστινιανός», στο Μετόχι Χαλκιδικής, στα πλαίσια ενός πολιτιστικού προγράμματος.
Το μνημειακό αυτό σύνολο, καταλαμβάνει έκταση 27 περίπου στρεμμάτων, και συνίσταται σε ένα συγκρότημα δύο κτιρίων του αρχικού πυρήνα (Κεντρικό και Παλαιό Κτίριο), ένα περιφερειακό (Μεμονωμένο Κτίριο), καθώς και διάφορες άλλες εγκαταστάσεις. 
Στο Ανοιχτό Κέντρο Συντήρησης Αρχαιοτήτων που  λειτουργεί σήμερα στο Μεμονωμένο Κτίριο οι μαθητές παρακολούθησαν το πρόγραμμα «Η τέχνη της συντήρησης».
Στο χώρο αυτό έχουν διαμορφωθεί τρία ανοιχτά εργαστήρια συντήρησης που καλύπτουν τρεις βασικές κατηγορίες αντικειμένων: 
το βιβλίο (χειρόγραφο ή έντυπο), την κεραμική και την εικόνα.  
Τα παιδιά και οι εκπαιδευτικοί που τα συνόδευαν είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά τη διαδικασία συντήρησης αρχαιοτήτων από το προσωπικό της Εφορείας. Συγχρόνως, υπήρχαν  μεγάλες αναρτημένες οθόνες που παρουσίαζαν τη λεπτομέρεια των εργασιών, είτε σε πραγματικό χρόνο, είτε βιντεοσκοπημένα.
Στη συνέχεια ξεναγηθήκαν στο (Κεντρικό και Παλαιό Κτίριο), που θα λειτουργήσει μελλοντικά η μόνιμη έκθεση, η οποία θα παρουσιάζει τη Νότια Χριστιανική Χαλκιδική, μέσα από τα σημαντικότερα ανασκαφικά ευρήματα της περιοχής.
 Στο Παλαιό Κτίριο επίσης στόχο έχουν να οργανωθεί μια ξενάγηση στο Άγιον Όρος, βασισμένη σε ένα μεγάλων διαστάσεων πρόπλασμα της χερσονήσου του Άθωνα, σε συνδυασμό με ψηφιακά αναλόγια. 
 Ήταν ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον πρόγραμμα από την αρχή μέχρι το τέλος!
ΔΕΙΤΕ VIDEO ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΕΔΩ










Δεν υπάρχουν σχόλια: