Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Η γιορτή του Πάσχα

Το Πάσχα, η μεγαλύτερη γιορτή της χριστιανοσύνης που γιορτάζεται με έντονο το χρώμα της παράδοσης στη χώρα μας. Η προετοιμασία των ανθρώπων για τη γιορτή αυτή ξεκινά πολλές μέρες πριν. Από την Καθαρή Δευτέρα όπως είπαμε, η νηστεία που ακολουθεί, οι χαιρετισμοί κάθε Παρασκευή βράδυ και κορυφώνεται με την «Μεγάλη εβδομάδα» και τον εορτασμό της Ανάστασης την Κυριακή του Πάσχα.
Πάνω απ’ όλα δεν πρέπει να λησμονούμε το Θείο Δράμα. Ο Χριστός το Σάββατο του Λαζάρου πραγματοποιεί ένα από τα μεγαλύτερα θαύματά του, την ανάσταση του φίλου του Λαζάρου που είχε πεθάνει. 
Την Κυριακή των Βαΐων μπαίνει θριαμβευτής στα Ιεροσόλυμα ταπεινός πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Ο λαός τον υποδέχεται με ζητωκραυγές. Ο Ιησούς γνωρίζει όμως τι τον περιμένει. 
Την μεγάλη Τρίτη οργανώνεται ο «Μυστικός Δείπνος» όπου ο Ιησούς αποκαλύπτει στους μαθητές του πως κάποιος από αυτούς θα τον προδώσει. Στη συνέχεια στον κήπο της Γεσθημανής συλλαμβάνεται ύστερα από υπόδειξη του Ιούδα και  οδηγείται μπροστά στους δικαστές όπου ύστερα από πολλά βασανιστήρια και εξευτελισμούς δικάζεται με ψεύτικες κατηγορίες και καταδικάζεται σε σταυρικό θάνατο. 
Στη συνέχεια τη Μεγάλη Πέμπτη σταυρώνεται στο Γολγοθά. 
Την Μεγάλη Παρασκευή.....
ξεψυχά πάνω στο Σταυρό και «αποκαθηλώνεται» για να ενταφιαστεί. Τα ξημερώματα της Κυριακής ο Ιησούς ανασταίνεται και σημαίνει η πιο μεγάλη και χαρμόσυνη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Ο Ιησούς που ήρθε στη γη με τη μορφή ενός απλού ανθρώπου, μας δίδαξε το λόγο του Θεού, την αγάπη και την ισότητα, έκανε θαύματα και στη συνέχεια βασανίστηκε και θανατώθηκε για χάρη μας, για να μας σώσει από την αμαρτία και αναστήθηκε για να μας δείξει πως σωθήκαμε από τον θάνατο.
Πολύ περισσότερα από αυτά που γράφουμε εδώ περιληπτικά συζητήσαμε μέσα στην τάξη. Προσπαθήσαμε να μπούμε στο πνεύμα της ιστορίας για να μπορέσουμε να καταλάβουμε και τον τρόπο εορτασμού αυτής της μεγάλης γιορτής.
 Το κλίμα σε όλη τη Μεγάλη εβδομάδα είναι πένθιμο και για το λόγο αυτό νηστεύουμε κι όλα τις μέρες εκείνες. Σε όλη τη Μεγάλη εβδομάδα έχει απογευματινές λειτουργίες στην εκκλησία όπου συρρέει όλος ο κόσμος, ακόμη κι αυτοί που δεν συνηθίζουν να πηγαίνουν συχνά στην εκκλησία. Στις λειτουργίες αυτές ακούγονται οι ωραιότεροι ύμνοι και τροπάρια της εκκλησίας μας, που μας γεμίζουν κατάνυξη. Παρακολουθούμε στην εκκλησία όλο το σταυρικό μαρτύριο μέσα από τους ύμνους και τις αναπαραστάσεις των εικόνων.

 Την Μεγάλη Πέμπτη που λέγεται και «κόκκινη Πέμπτη» βάφουμε τα κόκκινα αυγά, μια από τις πιο αγαπημένες στιγμές των παιδιών. Στολίζουμε τα αυγά με διάφορα σχέδια και χρώματα μα βασιλιάς είναι το κόκκινο χρώμα. Συνηθίζεται αυτή τη μέρα οι νοικοκυρές να κρεμούν στο μπαλκόνι τους ένα κόκκινο πανί. 
Οι παραστάσεις και τα αντικείμενα που στολίζουν τα σπίτια μας τις μέρες αυτές είναι τα κοτοπουλάκια, οι κότες, τα αυγά, τα καλαθάκια, οι αυγοθήκες, οι πασχαλίτσες ,  οι λαγοί, τα κουνελάκια και οι πεταλούδες. Επίσης πολλά παιδιά την ημέρα αυτή μεταλαμβάνουν καθώς θεωρείται η μέρα που η κοινωνία απευθύνεται κυρίως στα παιδιά.
Την Μεγάλη Παρασκευή αργά το βράδυ όλοι συμμετέχουμε στην «περιφορά του επιταφίου» κρατώντας αναμμένα φαναράκια ή κεριά.
Το Μεγάλο Σάββατο αργά το Βράδυ φοράμε τα καλά μας, παίρνουμε τη λαμπάδα μας που συνήθως την έχει φέρει η νονά μας, παίρνουμε και από ένα κόκκινο αυγό και πηγαίνουμε στην εκκλησία να ακούσουμε το χαρμόσυνο μήνυμα της ανάστασης. Λίγο μετά τις 12 τα μεσάνυχτα σε όλες τις εκκλησίες αντηχεί το «Χριστός ανέστη» ενώ όλοι σπεύδουν να ανάψουν την λαμπάδα τους με το «άγιο φως» που έχει έρθει από τον «Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα».Το φως αυτό θα φροντίσουμε να το μεταφέρουμε στα σπίτια μας και να σταυρώσουμε τις κάσες στις εξώπορτες ώστε να μας φυλάει. Επίσης οι άνθρωποι ανταλλάσσουν εκείνο το βράδυ ευχές (Χριστός ανέστη – αληθώς ανέστη) ενώ δίνουν το φιλί της αγάπης και τσουγκρίζουν τα αυγά τους.
 Παράλληλα ο ουρανός γεμίζει από κροτίδες που ρίχνουν οι άνθρωποι. Οι πιο υπομονετικοί θα καθίσουν στην εκκλησία μέχρι τα ξημερώματα και θα κοινωνήσουν. Οι υπόλοιποι θα επιστρέψουν στα σπίτια τους όπου όλη η οικογένεια μαζί θα φάει την παραδοσιακή μαγειρίτσα.
Την επόμενη μέρα, την Κυριακή του Πάσχα το πρωί γιορτάζουμε τη δεύτερη Ανάσταση , οι ιερείς διαβάζουν το Ευαγγέλιο σε διάφορες γλώσσες και ο Δεσπότης μοιράζει κόκκινα αυγά στο εκκλησίασμα.
Στη συνέχεια  γίνεται το μεγαλύτερο και πιο χαρούμενο γλέντι. Ψήνεται στη σούβλα το αρνάκι, όλοι γλεντάνε και τραγουδάνε δείχνοντας έτσι τη χαρά τους για το γεγονός της Ανάστασης. Για πολλές μέρες μετά οι άνθρωποι δεν θα λένε «καλημέρα» μα «Χριστός ανέστη».
Τα εδέσματα που συνδέονται με το Πάσχα είναι τα τσουρέκια, τα κόκκινα αυγά, το αρνάκι, η μαγειρίτσα, το κοκορέτσι,  και άλλα παρόμοια.
Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν την γιορτή του Πάσχα.
Όμως αφού τις μέρες πριν να κλείσουν τα σχολεία προετοιμαζόμαστε για την πένθιμη ατμόσφαιρα της Μεγάλης εβδομάδας, φροντίσουμε να τιμήσουμε τη γιορτή αυτή μέσα από διάφορες Πασχαλινές κατασκευές. Φτιάξαμε πασχαλινά στεφανάκια, διακοσμητικά με κοτοπουλάκια και ευχετήριες κάρτες.
 ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: