Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2014

ΑΠΟΚΡΙΑ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ 2014 (ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ)

Το κέφι, το χρώμα, η φαντασία και η συμμετοχή αποτελούν και φέτος τα βασικά συστατικά του καρναβαλιού του Δήμου Πολυγύρου, οι εκδηλώσεις του οποίου ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014. Για δώδεκα μέρες η πρωτεύουσα της Χαλκιδικής θα ζει στους ρυθμούς του καρναβαλιού προσελκύοντας πλήθος επισκεπτών. Εμπνευσμένες από την ιστορία, την παράδοση αλλά και τη σύγχρονη ζωή είναι οι εκδηλώσεις, που διοργανώνονται και φέτος με χορούς, συναυλίες, μεταμφιέσεις, φαγοπότι και ξεφάντωμα ως τις πρώτες πρωινές ώρες και...
με κορύφωση την παρέλαση πεζοπόρων τμημάτων
Η περίοδος της αποκριάς ήταν πάντοτε στον Πολύγυρο ευκαιρία για διασκέδαση, χορό, τραγούδι, πειράγματα. Με παλιά ρούχα και καπνιά από το τζάκι στο πρόσωπο οι Πολυγυρινοί μασκαρεύονταν και γυρνούσαν στους δρόμους, τις γειτονιές, τα σπίτια και τα καφενεία με ντόπιες γκάιντες, βιολιά, νταούλια και ζουρνάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα γίνονταν και κατασκευές, που άλλοτε απλά παρουσίαζαν θέματα της καθημερινής ζωής άλλοτε σατίριζαν και άλλοτε αναβίωναν παλιά έθιμα. Αυτές οι κατασκευές και οι ομαδικές μεταμφιέσεις αποτέλεσαν τον πρόδρομο των αρμάτων που συμμετέχουν στην αποκριάτικη παρέλαση στο σύγχρονο καρναβάλι του δήμου Πολυγύρου, ο οποίος ανάλαβε τη διοργάνωσή του από τις αρχές της δεκαετίας του 50. Από τότε μέχρι σήμερα πολλά έχουν αλλάξει με την ενσωμάτωση νέων, μοντέρνων στοιχείων, ωστόσο ο παραδοσιακός του χαρακτήρας διατηρεί βαθιά τις ρίζες του.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Τον παλιό καλό καιρό, τότε που ο τρόπος ζωής των ανθρώπων ήταν απλός και δεν τους φόρτωνε με περιττές σκοτούρες, άγχος και στρες όπως σήμερα, η περίοδος της Αποκριάς στον Πολύγυρο ήταν μια μοναδική ευκαιρία για ξεφάντωμα και διασκέδαση.
Με άφθονο ντόπιο ρακί και κρασί να ρέει στα ποτήρια τραγουδούσαν:
«Κάλλιο ράκου κι κρασί
Παρά π’καμ’σου κι βρακί»
και το αστείρευτο χιούμορ τους να τους συνοδεύει πάντα, οι Πολυγυρινοί επιδίδονταν σε κάθε μορφή διασκέδασης όπως είναι ο χορός, το τραγούδι, τα πειράγματα (αθώα και μη) και οι μεταμφιέσεις.
Ένα παλιό «μπινιβρέκ’» κι ένα ψιλό μαντήλι για να μη φαίνεται το πρόσωπο ή η καπνιά από το τζάκι ήταν αρκετά για να μασκαρευτούν και να γυρίζουν έτσι μασκαρεμένοι στα φιλικά τους σπίτια τα οποία άνοιγαν διάπλατα τις πόρτες τους για να υποδεχτούν τα καρναβάλια, να τα φιλέψουν, να τραγουδήσουν και να χορέψουν μαζί τους.
Οι ντόπιες γκάιντες, τα νταούλια, τα βιολιά κι οι ζουρνάδες, που έρχονταν από άλλα χωριά συνόδευαν με τους ήχους τους τις καρναβαλικές παρέες στους χορούς τους στα καφενεία, στους δρόμους και στις γειτονιές. Μάλιστα σε κάποιες γειτονιές εκτός από τους χορούς, γίνονταν και κάποιες μερακλίδικες κατασκευές που άλλοτε απλά παρουσίαζαν θέματα της καθημερινής ζωής, άλλοτε σατίριζαν κι άλλοτε αναβίωναν παλιά έθιμα.
Αυτές οι κατασκευές κι οι ομαδικές μεταμφιέσεις αποτέλεσαν τον πρόδρομο θα λέγαμε των καρναβαλικών αρμάτων, που συμμετέχουν στην αποκριάτικη παρέλαση στο σύγχρονο Πολυγυρινό καρναβάλι. Ένα καρναβάλι που οργανωμένα από το Δήμο Πολυγύρου, από τις αρχές της δεκαετίας του 1950, παρουσιάζει τις ιδέες όλων όσων ελεύθερα επιθυμούν να πάρουν μέρος.
Η συμμετοχή των διαφόρων συλλόγων, πολιτιστικών, λαογραφικών, σχολείων κ.ά. στις εκδηλώσεις, είναι αυτή που τις έφτασε στο σημερινό επίπεδο. Εκδηλώσεις που ξεκινούν την Τσικνοπέμπτη στον Πολύγυρο και ολοκληρώνονται την Καθαρά Δευτέρα στις Καλύβες.
Μουσικές συναυλίες, χορευτικά σχήματα, το αντάμωμα των παραδοσιακών χορευτικών της Μακεδονίας, εκδηλώσεις για μικρά παιδιά, μαθητές, για νέους, για ηλικιωμένους, για όλους, είναι αυτές που δίνουν ένα διαφορετικό χρώμα στο καρναβάλι και το κατατάσσουν ανάμεσα στα καλύτερα της Ελλάδας.
Παράλληλες εκδηλώσεις πραγματοποιούνται όλο το δωδεκαήμερο, αυξάνοντας το ενδιαφέρον ντόπιων και επισκεπτών. Εκθέσεις ζωγραφικής, φωτογραφίας, αποκριάτικων στολών, παραδοσιακών αντικειμένων, χειροτεχνίας, κεριών, υφαντικής λειτουργούν καθημερινά.
Με τη μεγάλη παρέλαση των πεζοπόρων αρμάτων κορυφώνονται οι εκδηλώσεις. Ο Δήμος από νωρίς το πρωί κερνά όλους τους επισκέπτες τοπικούς μεζέδες: λουκάνικα, πίτες, τυρί, ελιές, ψωμί και άφθονο κρασί στην «Κατσαμάκα» (κάτσε αμάκα = κάτσε και φάε τζάμπα), στην υπαίθρια ταβέρνα του Δήμου στο πάρκο των Έξι Βρύσεων.
Την επόμενη ημέρα (Καθαρά Δευτέρα) οι εκδηλώσεις μεταφέρονται στην παραλία των Καλυβών όπου ο Δήμος σε συνεργασία με τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Καλυβών, κερνά τους επισκέπτες νηστίσιμους μεζέδες και κρασί. Εκεί τα τελευταία χρόνια συγκεντρώνεται πολύς κόσμος, από όλη την Ελλάδα, αξιοποιώντας την παραλία για το πέταγμα χαρταετού.
Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να αφήσουμε όλοι για λίγο πίσω μας τα προβλήματα της καθημερινότητας, τη ρουτίνα και τις σκοτούρες. Να υμνήσουμε τη ζωή και την αξία του να ζεις κάθε μέρα με χαμόγελο, αγάπη και κέφι.


Η Ξανθίππη Καραθανάση τραγουδά στο Πολυγυρινό Καρναβάλι

«Η φωνή της Μακεδονίας, η φωνή της Ελλάδας», η Ξανθίππη Καραθανάση, μια από τις πιο μεγάλες φωνές του τόπου μας, τραγουδά στις εκδηλώσεις «Αποκριά στον Πολύγυρο 2014», την Κυριακή 2 Μαρτίου 2014.
Η σπουδαία ερμηνεύτρια αθόρυβα και ταπεινά υπηρετεί εδώ και πέντε δεκαετίες την τέχνη και το Ελληνικό τραγούδι προβάλλοντας την παράδοση εντός και εκτός Ελλάδας. Έχει ταξιδέψει σε όλο τον κόσμο και έχει βραβευθεί σε διεθνή φεστιβάλ. Απέσπασε το χρυσό βραβείο Βαλκανιάδος στη Σόφια, το Ευρωπαϊκό στη Ντιζόν της Γαλλίας ενώ τιμήθηκε με την ανώτερη πνευματική διάκριση, της Ακαδημίας Ελληνικής Γλώσσας και Πολιτισμού, της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βραβεύτηκε ακόμα από την Ακαδημία Αθηνών, της οποίας είναι επίτιμο μέλος.
Από ειδικούς αναλυτές μουσικολόγους θεωρείται η κατ΄ εξοχήν δωρική φωνή της Ελλάδας, που από τα δύσκολα δημοτικά τραγούδια, απλώνεται στο έντεχνο μεγαλείο των Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Κουγιουμτζή, Ξαρχάκου κ.λ.π.
Ζει μόνιμα στη Χαλκιδική, που είναι ο τόπος καταγωγής της με ρίζες από τον Πολύγυρο. Είναι παντρεμένη με τον ποιητή, Λάκη Τεάζη.


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

ΠΕΜΠΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 5.00 μ.μ.
Έναρξη των εκδηλώσεων της αποκριάς. Από το Δημαρχείο καρναβαλιστές με τους ζουρνάδες και την «Προφταστήρα» κατευθύνονται στην οικία Καραγκάνη - Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου, όπου ο Εθελοντικός Όμιλος Γυναικών Πολυγύρου υποδέχεται όλους τους επισκέπτες με παραδοσιακά κεράσματα, κρασί και λουκάνικο.

ΠΕΜΠΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 9.00 μ.μ.
Ο καθιερωμένος «Χορός των Γυναικών» στο Κέντρο «Έξι Βρύσες», από το Σύλλογο Ψυχαγωγίας Εκδηλώσεων και Συσπείρωσης Γυναικών Πολυγύρου.

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ, 6.00 μ.μ.
Χορευτικό αντάμωμα συλλόγων της Μακεδονίας στους δρόμους της πόλης με κατάληξη στον πεζόδρομο. Οργάνωση: Λαογραφικός Όμιλος Πολυγύρου.
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ, 9.00 μ.μ.
Γλέντι στην πλατεία του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής παρέα με την «Προφταστήρα».

ΚΥΡΙΑΚΗ 2 ΜΑΡΤΙΟΥ
11.00 π.μ.
Η «Κατσ΄αμάκα» σερβίρει δωρεάν στους επισκέπτες λουκάνικο, ελιές και κρασί στο πάρκο των «Έξι Βρύσεων». Εμφάνιση χορευτικών συγκροτημάτων Πολιτιστικού Συλλόγου Πολυγύρου και Λαογραφικού Ομίλου Πολυγύρου στην πλατεία των «Έξι Βρύσεων».
2.00 μ.μ.
Παρέλαση καρναβαλιστών επί της οδού Πολυτεχνείου.
3.00 μ.μ.
Συναυλία - γλέντι με τη «Φωνή της Μακεδονίας», τη σπουδαία ερμηνεύτρια, Ξανθίππη Καραθανάση, και την ορχήστρα των Αφων Τσικούρη στην πλατεία των «Έξι Βρύσεων».

ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ 3 ΜΑΡΤΙΟΥ, 11.00 π.μ.
Γλέντι, πέταγμα χαρταετού, λαγάνα, νηστίσιμοι μεζέδες και κρασί στην παραλία Καλυβών. Οργάνωση: Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβών.
Εναλλακτικά στην πλατεία των Ριζών, ετοιμάζονται και προσφέρονται δωρεάν, από το Σύλλογο Γυναικών Ριζών, φασολάδα και νηστίσιμα εδέσματα.


ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
  • Το Λαογραφικό Μουσείο Πολυγύρου θα είναι ανοικτό όλες τις ημέρες της αποκριάς, απόγευμα 18.00-20.30 και την Κυριακή 2 Μαρτίου από τις 11.00 το πρωί έως αργά το απόγευμα, από τον Εθελοντικό Όμιλο Γυναικών Πολυγύρου.
  • Έκθεση φωτογραφίας από το Σύλλογο Καλλιτεχνών Εικαστικών Τεχνών Πολυγύρου σε χώρο πίσω από το Δημαρχείο. Ώρες λειτουργίας από 23/2/2014 έως 1/3/2014: 18.00-21.00. Κυριακή 2/3/2014 από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα.
  • Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος της Άννας Καραφουλίδου, στον πεζόδρομο, πλατεία Επιμελητηρίου. Ώρες λειτουργίας, από 20/2/2014 έως 1/3/2014: 11.00-14.00 & 17.30-21.00. Κυριακή 2/3/2014 από νωρίς το πρωί έως αργά το απόγευμα.
  • Αποκριάτικες στολές ενοικιάζονται από το Σύλλογο Καρναβαλικών Εκδηλώσεων Δ. Πολυγύρου στο κατάστημά του, απέναντι από τις Έξι Βρύσες. Ώρες λειτουργίας: 10.00-14.00 & 18.00-21.00.
ΟΙ ΧΟΡΟΙ ΤΩΝ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

ΤΣΙΚΝΟΠΕΜΠΤΗ 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Πολιτιστικός Σύλλογος Καλυβών. Κορύφωση της εναρκτήριας εκδήλωσης του Καρναβαλιού – λαϊκό γλέντι από τις 6.00 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλυβών.
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Νηπιαγωγείου Πολυγύρου. Παιδικό αποκριάτικο πάρτι στις 5.30 μ.μ. στο χώρο του σχολείου.
ΣΑΒΒΑΤΟ 22 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου. Παιδικός αποκριάτικος χορός στις 5.00 μ.μ. στο χώρο του σχολείου.
Πολιτιστικός Σύλλογος Πολυγύρου. Αποκριάτικος χορός στο Κέντρο Νεότητας Πολυγύρου από τις 8.30 μ.μ.
Αθλητικός Όμιλος Πολυγύρου. «Dancing with the stars!» Αποκριάτικος Χορός στις 9.30 μ.μ. στο κέντρο «Έξι Βρύσες».
ΚΥΡΙΑΚΗ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 3ου Δημοτικού Σχολείου και 1ου Νηπιαγωγείου Πολυγύρου. Παιδικός αποκριάτικος χορός στις 4.30 μ.μ. στο χώρο του Σχολείου.
ΤΡΙΤΗ 25 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Προοδευτικός Σύλλογος Γυναικών Καλυβών. Γυναικείος χορός μετά τις 9.30 μ.μ. στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλυβών.
ΠΕΜΠΤΗ 27 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2014
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Καλυβών-Γερακινής. Παιδικό αποκριάτικο πάρτι με κλόουν και πολλές εκπλήξεις, στις 5.30 μ.μ., στο Πολιτιστικό Κέντρο Καλυβών.
ΣΑΒΒΑΤΟ 1 ΜΑΡΤΙΟΥ 2014
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου. Παιδικό αποκριάτικο πάρτι στις 5.30 μ.μ. στο χώρο του σχολείου.
Σύλλογος Καρναβαλικών Εκδηλώσεων Δήμου Πολυγύρου. Αποκριάτικος χορός στις 10.00 μ.μ. στο Μοντάζ.

ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗ ΣΤΟΝ ΠΟΛΥΓΥΡΟ
Όλες τις ημέρες… και τις νύχτες της αποκριάς η καρδιά της διασκέδασης χτυπά στα μαγαζιά του Πολυγύρου. Λειτουργούν καθημερινά προσφέροντας σε ντόπιους και επισκέπτες άριστες υπηρεσίες με τις καλύτερες τιμές. Αποκριάτικα πάρτι και εκπλήξεις από Τσικνοπέμπτη έως Καθαρά Δευτέρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: