Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Μια κρέμα διαφορετική από τις άλλες...

 Την Τρίτη 11-3-2014 οι μαθητές του Δ2  και του Γ2 παρακολουθήσαμε την παρασκευή μιας ντόπιας βασικής συνταγής κηραλοιφής από την μελισσοκόμο κυρία Άννα. Η εκδήλωση έγινε για να δούμε σε πόσα πράγματα χρησιμεύει το λάδι στη ζωή μας.
Τι ακριβώς όμως είναι η κηραλοιφή; Η κηραλοιφή είναι μια κρέμα από αγνά υλικά, για όλο το σώμα που προστατεύει το δέρμα μας.
Η κυρία 'Αννα έφερε κερί από τις κυψέλες της (10-15 γραμμάρια) που το είχε κόψει με ηλεκτρικό μαχαίρι, επειδή είναι σκληρό, σε....
μικρά κομμάτια.
'Εβαλε το κερί μαζί με
ελαιλόλαδο (100 γραμμάρια) και λίγο μέλι για άρωμα, σε μπρίκι, πάνω σε καμινέτο με χαμηλή φωτιά.
 

 Αφού έλιωσε καλά το κερί και χάθηκε μέσα στο λάδι ,έριξε το περιεχόμενο σε μπολ και το χτύπησε με μίξερ, μέχρι που αυτό έγινε μια πηχτή κρέμα. Έβαλε την κρέμα σε βαζάκια γυάλινα. Μέσα στα βαζάκια έρριξε μερικές σταγόνες αιθέριο έλαιο λεβάντας για άρωμα. Η κρέμα ήταν έτοιμη για χρήση.

Δοκιμάσαμε την κρέμα στο δέρμα των χεριών μας, που αμέσως έγινε πιο μαλακό και απαλό. 


Ακολούθησε συζήτηση για παραλλαγές της βασικής συνταγής της κηραλοιφής, όπως αυτή με σπαθόλαδο δηλαδή λάδι στο οποίο έχει μείνει για ένα χρονικό διάστημα σπαθόχορτο. Αυτή η κηραλοιφή είναι πιο θεραπευτική και επουλώνει πληγές. Επίσης όπως μάθαμε μπορούμε να έχουμε διαφορετικό άρωμα στην κρέμα που θα φτιάξουμε ανάλογα το αιθέριο έλαιο που θα προσθέσουμε.
Τα παιδιά έκαναν ερωτήσεις και έλυσαν τις απορίες τους. Επίσης μίλησαν για τις εμπειρίες που αρκετά από αυτά είχαν από την οικογένειά τους και ιδιαίτερα από τις γιαγιάδες τους που φτιάχνουν κηραλοιφές.
Καταλάβαμε ότι με απλά φυσικά υλικά μπορούμε να φτιάχνουμε φάρμακα και άλλα προϊόντα που κάνουν καλό στην υγεία μας και έχουν θεαματικά αποτελέσματα.
Πριν μας αποχαιρετήσει η κυρία Άννα, χάρισε στον καθένα μας ένα βαζάκι κρέμα. Την ευχαριστούμε πολύ για τη συνταγή που μας έδειξε και για τα δωράκια που μας χάρισε.

Η δραστηριότητα αυτή που έγινε στο πρόγραμμα της ευέλικτης ζώνης <<ο πολιτισμός της ελιάς>> μας έδωσε χαρά . Θέλουμε να γίνονται πιο συχνά τέτοιες δραστηριότητες και να μαθαίνουμε πράγματα χρήσιμα με ευχάριστο και διασκεδαστικό τρόπο.
ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ Δ2


ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΣΥΝΤΑΓΗ ΚΗΡΑΛΟΙΦΗΣ

ΥΛΙΚΑ:

10-15 γραμμάρια αγνό μελισσοκέρι
100 γραμμάρια ελαιόλαδο

ΕΚΤΕΛΕΣΗ:

Ρίχνουμε το λάδι σε μεταλλικό σκεύος π.χ. σε ένα μπρίκι. Προσθέτουμε το κερί σε μικρά κομματάκια.
Βάζουμε το σκεύος σε σιγανή φωτιά και ανακατεύουμε με ξύλινο εργαλείο συνεχώς, μέχρι να λιώσει το κερί και να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προαιρετικά, προσθέτουμε μέλι για επιπλέον άρωμα.
Αφήνουμε το μίγμα να κρυώσει.
Αν θέλουμε μπορούμε να χτυπήσουμε με ηλεκτρικό εργαλείο το μίγμα αφού το αδειάσουμε σε μπολ, για να πήξει γρηγορότερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: