Κυριακή 4 Μαΐου 2014

Η αυλή του σχολείου μας (φωτογραφίες)

Μπήκε ο Μάης με τις μυρωδιές και τα χρώματα!
Στην αυλή του σχολείου μας τα περισσότερα  φυτά πρασίνισαν και άνθισαν. 
Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ2 τάξης  μαζί με την δασκάλα τους με αφορμή το μάθημα της Μελέτης "Τα φυτά και το περιβάλλον τους" αποφάσισαν να εξερευνήσουν τα φυτά που υπάρχουν στην αυλή του σχολείου τους ,να τα καταγράψουν και να τα φωτογραφίσουν... 
Δείτε τα  αποτελέσματα...

Το κυδωνίαστρο
 Πολλοί το μπερδεύουν το κυδωνίαστρο με τον πυράκανθο γιατί μοιάζουν πολλοί οι καρποί τους. Ανήκουν στην  ίδια οικογένεια  αλλά διαφέρουν. Υπάρχει αειθαλής αλλά και φυλλοβόλος θάμνος.  Δημιουργεί λευκά άνθη στα τέλη άνοιξης - αρχές καλοκαιριού και στην συνέχεια δημιουργεί κόκκινους καρπούς που μοιάζουν σαν μικρά ντοματάκια. Προτιμά ηλιόλουστα σημεία και θέλει μέτριες ποσότητες νερού. Επίσης η φυλλοβόλα ποικιλία είναι όμορφη γιατί πριν ρίξει τα φύλλα γίνονται λαμπερά κόκκινα.
 Μπορεί να φτάσει και τα 4 μέτρα σε ύψος αλλά και πλάτος.

 

Η πανέμορφη Γλιτσίνια


Είναι από τα πιο εντυπωσιακά φυλλοβόλα αναρριχώμενα φυτά που ανθίζουν την άνοιξη. Μπορεί να ξεπεράσει ακόμα και τα 25 μέτρα σε ύψος.
 Χαρακτηριστικό της είναι τα μεγάλα , κρεμαστά λουλούδια της. Η εποχή ανθοφορίας είναι Απρίλιο - Μάιο ανάλογα τις καιρικές συνθήκες.
Χρειάζεται ηλιόλουστα σημεία στον κήπο και έδαφος με καλή στράγγιση.
 Για καλύτερη ανθοφορία θα πρέπει κάθε χρόνο να  την κλαδεύουμε αυστηρά.
Εξαιρετικά ανθεκτικό στον παγετό , ακόμα και στους -30 βαθμούς Κελσίου.
  Στην Ιαπωνία υπάρχουν μεγάλα πέρκα με όμορφα τούνελ από γλιτσίνιες

Λεβαντίνη
Η λεβαντίνη είναι αειθαλής, αρωματικός θάμνος, με μέσο ύψος 30-50 εκ. , γαλάζιου χρώματος με κίτρινα άνθη, τους μήνες Ιούνιο- Αύγουστο. Αντέχει και  σε παραθαλάσσια μέρη, αλλά και σε ψυχρά κλίματα.
Η Ιπποκαστανιά
Η Ιπποκαστανιά είναι ένα φυλλοβόλο δέντρο μεγάλου μεγέθους που μπορεί να φθάσει μέχρι και τα 30 μέτρα ύψος. Είναι μεγαλοπρεπές δέντρο, με κορμό ισχυρό και σφαιρικό σχήμα. Κάποιος που δεν το γνωρίζει μπορεί να το μπερδέψει με τον πλάτανο ή την καστανιά.

Έχει θεαματικότατη ανθοφορία από Απρίλιο 'εως και Ιούνιο με μεγάλα λουλούδια άσπρα ή ροζ μήκους 15-30 εκ. που είναι όρθια.

Στο τέλος του καλοκαιριού εμφανίζονται οι καρποί του, που μοιάζουν πολύ με το κάστανο. Τα φύλλα του είναι μεγάλα, αντίθετα, χωρισμένα σε 3-9 σφηνοειδή φυλλάρια σε παλαμοειδές σχήμα.

 Πυράκανθος.
 Αειθαλείς θάμνος με άνθη λευκά και καρπούς κόκκινους. Ανθίζει Απρίλιο-Μάιο και καρποφορεί το χειμώνα. Χρησιμοποιείται συχνά σαν φράχτης.
 ΑΚΕΡ ΠΑΝΑΣΕ
 Φυλλοβόλο δένδρο με σφαιρική εμφάνιση και ύψους 10-12m Δ 8-10m. 
Τα φύλλα παρουσιάζουν χρυσοκίτρινες παρυφές την άνοιξη.

Προύνος δέντρο 

Φυλλοβόλο δενδρύλλιο με χαρακτηριστικό σκουροκόκκινο φύλλωμα, ιδιαίτερα διακοσμητικό. Ανθεκτικό στο ψύχος, την ξηρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση. Την Άνοιξη εμφανίζονται άνθη χρώματος ροζ. Χρησιμοποιείται συχνά και σε δενδροστοιχίες. Δεν χρειάζεται κλάδεμα τον χειμώνα.Λόγω του κόκκινου φυλλώματος του, δημιουργεί όμορφη αντίθεση....

 Η  αμυγδαλιά

Δέντρο που φθάνει ακλάδευτο τα 8-10 μέτρα.Η  αμυγδαλιά ανθίζει στα μέσα-τέλη Γενάρη λευκά-ροζ λουλούδια. Αργότερα  βγαίνουν τα μικρά, πριονωτά, λογχοειδή, σκουρο-πράσινα φύλλα.
 Ένα μήνα μετά την άνθηση αρχίζουν να σχηματίζονται τα αμύγδαλα, πολύ καλά οχυρωμένα σε περιβλήματα. Ένα εξωτερικό, το εξωκάρπιο, χνουδωτό και γκριζοπράσινου χρώματος και ένα εσωτερικό, το ενδοκάρπιο, σκληρό ή μαλακό , το οποίο περιέχει 1 ή 2 σπέρματα, την ψίχα του αμυγδάλου (αμυγδαλόψιχα).
Πλούσια τροφή η αμυγδαλόψιχα, περιέχει ανάμεσα στα άλλα 20-25% πρωτεΐνες, 50-55% έλαιο, βιταμίνες Β1-Β2-Ε, κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, φώσφορο κ.α.
 Καλλωπιστικοί θάμνοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: