Δευτέρα 23 Μαρτίου 2015

Η 25η Μαρτίου

Η 25η Μαρτίου είναι διπλή γιορτή για μας τους Έλληνες, εθνική και θρησκευτική. Γιορτάζουμε την απελευθέρωσή μας από τους Τούρκους μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς, αλλά και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου. Τέτοια μέρα ο αρχάγγελος Γαβριήλ μετέφερε το μήνυμα του Θεού στην Παναγία, ότι θα γεννήσει τον Υιό του. Αυτό το γεγονός ονομάζεται Ευαγγελισμός της Θεοτόκου.....



25η Μαρτίου 1821

Ο αγώνας του 1821 ήταν ένας αγώνας άνισος. Οι Έλληνες πολέμησαν εναντίον της αυτοκρατορίας των Οθωμανών Τούρκων. Χρειάστηκε πολύς αγώνας και χύθηκε πολύ αίμα από την πλευρά των Ελλήνων για να φτάσουμε στη νίκη μετά από οκτώ χρόνια πολέμου.
Το σύνθημα «ελευθερία ή θάνατος» έγινε το κεντρικό σύνθημα της επανάστασης. Από το 1838 η 25η  Μαρτίου γιορτάζεται ως η επέτειος εορτασμού της εθνικής μας ανεξαρτησίας.

Το χρονικό της 25ης Μαρτίου

Το βυζαντινό κράτος άντεξε για χίλια περίπου χρόνια. Στις 29 Μαΐου του 1453 ο Μωάμεθ ο Β’ ο Πορθητής καταλαμβάνει την Κωνσταντινούπολη. Έχει ήδη κατακτήσει και την υπόλοιπη Ελλάδα. Ακολουθούν 400 χρόνια σκλαβιάς, διωγμών και αμέτρητων βάσανων για τους σκλαβωμένους Έλληνες. Στα 400 αυτά χρόνια πολλές φορές ξεσηκώθηκαν οι Έλληνες, αλλά όλες οι προσπάθειές τους κατέληγαν σε αιματοχυσία.
Picture
Ο Ρήγας Φεραίος
Η επανάσταση οργανώθηκε από μια μυστική οργάνωση που ονομάστηκε Φιλική Εταιρία. Ιδρύθηκε το 1814 στην Οδησσό από τους Εμμανουήλ Ξάνθο,  Νικόλαο Σκουφά και Αθανάσιο Τσακάλωφ. Οι φιλικοί οργάνωσαν την άνοιξη του 1821 πολλές επαναστατικές εστίες, από τη Μολδοβλαχία μέχρι και την Κρήτη. Σχεδόν όλες έσβησαν αμέσως κάτω από την επέμβαση του τούρκικου στρατού. Οι εστίες όμως της Πελοποννήσου, της Στερεάς Ελλάδας και πολλών νησιών του Αιγαίου κατάφεραν να υπερισχύσουν των στρατιών που έστειλε ο σουλτάνος τα δύο επόμενα χρόνια.
Picture
Η άλωση της Πόλης από το Μωάμεθ Β' 





Πρόδρομος της ελληνικής επανάστασης του 1821 θεωρείται ο Ρήγας Φεραίος. Ήταν μορφωμένος και αγαπούσε ιδιαίτερα την πατρίδα του την Ελλάδα. Μετά από πολλές περιπλανήσεις κατέληξε στη Βιέννη, την οποία και έκανε κέντρο της επαναστατικής του δράσης. Με τον Θούριο που έγραψε έγινε ο κήρυκας του μεγάλου ξεσηκωμού και με το μαρτυρικό του θάνατο ήρωας της ελληνικής επανάστασης.


Picture
Οι Οθωμανικές δυνάμεις με τη βοήθεια του Αιγύπτιου Ιμπραήμ πασά κατάφεραν να περιορίσουν την επανάσταση, αλλά η πτώση του Μεσολογγίου σε συνδυασμό με το κίνημα του Φιλελληνισμού που αναπτύχθηκε στην Ευρώπη ώθησαν τις μεγάλες δυνάμεις σε αλλαγή των σχεδίων τους. Η Αγγλία, η Γαλλία και η Ρωσία τάχθηκαν υπέρ των Ελλήνων αρχικά με διπλωματικά μέσα και στη συνέχεια με ένοπλη παρέμβαση τόσο στη ναυμαχία του Ναβαρίνου όσο και με τον Ρωσοτουρκικό πόλεμο. Η Τουρκία αναγκάστηκε να αποσύρει τις δυνάμεις της από την Πελοπόννησο και μετά από τη Στερεά Ελλάδα. 

Picture
Μια σειρά από συνθήκες από το 1827 ως το 1830 έδωσαν την ανεξαρτησία στο ελληνικό κράτος το 1830, ενώ τα σύνορά του οριστικοποιήθηκαν το 1832.
Picture
Η Ελλάδα το 1832

Δεν υπάρχουν σχόλια: