Παρασκευή 11 Ιανουαρίου 2013

« ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ»

Χάρτης Πολυγύρου

ΕΥΕΛΙΚΤΗ ΖΩΝΗ 
ΘΕΜΑ: « ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ» 
ΣΤ΄τάξη  2ο Δημ.Σχ. Πολυγύρου
Δασκάλα: Πεύκου Μαρία

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης με αφορμή της σχετικής εργασίας του βιβλίου της Γλώσσας

" 'Eχετε σκεφτεί τι μπορεί να κρύβεται πίσω από το όνομα του δρόμου όπου μένετε; Φτιάξτε ομάδες και «εξερευνήστε» τη γειτονιά σας"

Αποφάσισαν στο πρόγραμμα της Ευέλικτης Ζώνης να ασχοληθούν με το παραπάνω θέμα.

Κατέγραψαν λοιπόν, όλους τους δρόμους που βρίσκονται στην περιοχή τους, τους φωτογράφισαν και προσπάθησαν μετά από έρευνες  στις εγκυκλοπαίδειες και στο διαδίκτυο να μάθουν την ιστορία τους...

Κάθε δρόμος έχει και τη δική του ιστορία...

ΟΔΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ


Στη συμβολή γωνίας Μακεδονίας & Σταγείρων βρίσκεται το σχολείο μας, το 2ο Δημοτικό Σχολείο Πολυγύρου. 
Δόθηκε το όνομα Μακεδονίας στο δρόμο αυτό, γιατί το γεωγραφικό διαμέρισμα της Μακεδονίας έχει μια μακρά και πλούσια ιστορία που ξεκινά από τα αρχαία χρόνια, γενέτειρα του Αριστοτέλη, κατά την μυθολογία (έδρα Δωδεκάθεου), γενέτειρα του Μέγα Άλεξανδρου, τόπος περιοδείας του Απόστολου Παύλου, σπουδαίο κέντρο της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, πεδίο μαχών για την απελευθέρωση της περιοχής και σύγχρονο κέντρο εμπορίου και πολιτισμού λόγω και της στρατηγικής της θέσης.
Στην Ελληνική μυθολογία υπάρχουν τρεις παραδόσεις για το όνομα της Μακεδονίας:
  1. Από τον γενάρχη Μακεδόνα το γιο του Αιόλου.
  2. Από τον Μακεδόνα τον γιο του Λυκάονα (Βασιλέα της Ημαθίας).
  3. Το όνομα οφείλεται από τον Μακεδόνα τον γιο του Δία και της Θυίας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ

 

ΟΔΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ



Δόθηκε το όνομα Σταγείρων στο δρόμο αυτό, γιατί τα Αρχαία Στάγειρα είναι η γενέτειρα του Μεγάλου Φιλοσόφου Αριστοτέλη.
Τα αρχαία Στάγειρα βρίσκονται περί τα 500 μ. ΝΑ του σημερινού οικισμού της Ολυμπιάδας, πάνω σε μια μικρή, ορεινή και όμορφη χερσόνησο που ονομάζεται «Λιοτόπι». Η πόλη καταλάμβανε και τους δύο λόφους αυτής της χερσονήσου, τον παραθαλάσσιο δηλ. Βόρειο κι ένα μεγαλύτερο Νότιο, που χωρίζονται μεταξύ τους με χαμηλό αυχένα. Η θέση της πόλης, που είναι σ' όλους γνωστή ως η πατρίδα του Αριστοτέλη, ταυτίζεται με βεβαιότητα τόσο από τις αναφορές των αρχαίων συγγραφέων, όσο και από τις έρευνες σύγχρονων μελετητών.
Η πόλη που γεννήθηκε ο Αριστοτέλης καταστράφηκε από το Φίλιππο Β΄ αλλά ξανακτίστηκε από τον Αλέξανδρο το Μεγάλο, προς τιμήν του δασκάλου του. Το παλιό όνομα του χωριού ήταν Καζαντζή Μαχαλάς και αποτελούσε ένα από τα χωριά των Μαντεμοχωρίων.
Στην είσοδο του χωριού σήμερα, οι επισκέπτες μπορούν να επισκεφθούν το πάρκο στο οποίο βρίσκεται ο ανδριάντας του Αριστοτέλη καθώς επίσης και πολλά υπέργεια μνημεία, όπως πύργοι (ένας του 16ου αιώνα), δημόσια λουτρά και το κονάκι του Μαδέμ Αγά.
Νίκος Τ.

Οδός Νικολάου Γερμανού




Ο Νικόλαος Γερμανός 1864 – 1935 ήταν Έλληνας ζωολόγος και καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Γεννημένος στο χωριό Βάβδο της Χαλκιδικής το 1864, σπούδασε στην Αθήνα και στη Γερμανία. Ολοκλήρωσε της σπουδές του στη Χάλκη και εργάστηκε στη Σμύρνη ως βοηθός σε φαρμακείο. Το επίθετο του οφείλεται στις σπουδές στη Γερμανία, ενώ ο πατέρας του λεγόταν Κ. Λιόλιος. Ασχολήθηκε με επιστημονικές έρευνες, στο Ινστιτούτο Ιένης και λόγω ακριβός των εργασιών του αυτών, απεστάλη κατόπιν προτάσεως στον καθηγητή Χάικελ από το Πανεπιστήμιο της Ιένης στο Διεθνές Ενυδρείο στη Νεάπολη της Ιταλίας, οπού και ασχολήθηκε για ένα εξάμηνο με την έρευνα σε θαλάσσια ζώα. Επιστρέφοντας στην Αθήνα, διορίσθηκε καθηγητής της Φυσικής Ιστορίας στο Διδασκαλείο Αθηνών. Από το 1906 έως το 1915 διετέλεσε υφηγητής και επιμελητής στο Φυσιογραφικό Μουσείου του Πανεπιστημίου και δημιούργησε τον πρώτο ζωολογικό κήπο και το πρώτο ενυδρείο στην Ελλάδα, το 1900. Μετά την απελευθέρωση της Μακεδονίας, επέστρεψε στη Θεσσαλονίκη και το 1915 εξελέγη βουλευτής με το αντιβενιζελικό ψηφοδέλτιο, όπως και το 1920 – αργότερα διετέλεσε δημοτικός σύμβουλος και δημαρχεύων της Θεσσαλονίκης.
 Ο Νικόλαος Γερμανός ήταν ο ιθύνων νους και ο σημαντικότερος εκ των πρωτεργατών της κίνησης για την ίδρυση της Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης το 1925, αφού με υπομνήματα και ενέργειες του πέτυχε την άδειά της για τη διοργάνωση του Θεσμού.
Κωνσταντίνα

Η οδός Ασκληπιού

Η οδός Ασκληπιού ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει τον Ασκληπιό.
Ο Ασκληπιός ήταν ο πρώτος γιατρός της αρχαίας Ελλάδας.Γεννήθηκε το 1247 π.Χ στις ακτές του Ληθαίου ποταμού που διασχίζει τα Τρίκαλα, με πατέρα τον Ισχύ και μητέρα την Κορωνίδα.
Ο Ασκληπιός σύλλεγε ιαματικά βότανα όπου μαζί με νερό δημιουργούσε τα φάρμακα και μετά τα πήγαινε στην Τρίκκη (αρχαία ονομασία των Τρικάλων).Έτσι δημιουργεί το πρώτο" υγιεινο-θεραπευτήριο " που αργότερα ονομάστηκε Ασκληπιείο.
Πάνω από 347 Ασκληπιεία δημιουργήθηκαν σε κάθε γωνιά της Ελλάδας.Ο Ασκληπιός έδωσε την εντύπωση στον κόσμο ότι έχει θεϊκές δυνάμεις.
Με τον Ιπποκράτη είχαν μια πολύ στενή σχέση και καμιά φορά ο Ασκληπιός τον αποκαλούσε "γιέ μου "

Χριστόφορος

Η οδός Παύλου Μελά

Η οδός Παύλου Μελά ονομάστηκε έτσι για να τιμήσει τον Μακεδονομάχο Παύλο Μελά και βίσκεται στη περιοχή των “Ανηλίων”
Ο Παύλος Μελάς γεννήθηκε στη Μασσαλία της Γαλλίας. Η καταγωγή του ήταν από τη Bόρεια Ήπειρο. Σπούδασε στη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων αποφοίτησε ως ανθυπολοχαγός  του πυροβολικού το 1891. Συμμετείχε το 1900 στο Μακεδονικό κομιτάτο.
      Στις 18 Αυγούστου  όταν όλα ήταν έτοιμα κατά το σχέδιο ο Παύλος Μελάς με το επιχειρησιακό όνομα Καπετάν Μίκης Ζέζας, επικεφαλής σώματος εκ 35 μόλις ανδρών, που το αποτελούσαν Μακεδόνες, Μανιάτες και Κρητικοί, ανέλαβε την αρχηγία του Μακεδονικού αγώνα ενάντια στους Βούλγαρους και εισήλθε ένοπλα στα Μακεδονικά εδάφη με την εντολή να ασκεί καθήκοντα αρχηγού και στις μικρότερες ομάδες που δρούσαν εν τω μεταξύ στη περιφέρειες Μοναστηρίου και Καστοριάς. Πληροφορηθέντες οι Τούρκοι από διάφορους καταδότες περί της εισόδου και της δράσης του Παύλου Μελά έθεσαν προς καταδίωξή του πολυάριθμο τουρκικό απόσπασμα. Παρά τις συνεχείς διώξεις του Οθωμανικού στρατού ο Παύλος Μελάς άρχισε ν΄ αποδεκατίζει τις βουλγαρικές ομάδες με βάση τα χωριά Λιγκοβάνη και Λίχυβο. Όμως στις 13 Οκτωβρίου 1904  βρισκόμενος στα Στάτιστα  και προδομένος από την βουλγάρικη συμμορία του Μήτρου Βλάχου περικυκλώθηκε από Τουρκικό απόσπασμα 150 ανδρών. Μετά από δίωρη λυσσαλέα μάχη διέταξε αιφνίδια έξοδο τεθείς επικεφαλής των ανδρών του. Στην επιχείρηση αυτή τραυματίσθηκε θανάσιμα στην οσφυϊκή χώρα και πέθανε μετά από μισή ώρα στα χέρια του φίλου του, Γεώργιο Στρατινάκη. Η τελευταία του φράση πριν ξεψυχήσει ήταν:
"Βούλγαρος να μη μείνει"
Κοσμάς
Η οδός Καπετάν Χάψα

Ο δρόμος που μένω ονομάζεται Καπετάν Χάψας .Ο δρόμος αυτός βρίσκεται στην περιοχή της εκκλησίας του Αγίου Νικολάου.
Την ονόμασαν έτσι γιατί ο Καπετάν Χάψας ήταν ένας ήρωας της Επανάστασης του 1821.
Καταγόταν από ένα χωριό της Χαλκιδικής, τα Παζαράκια, η σημερινή Κρυπηγή.
Νεότατος στην Συκιά της Σιθωνίας.Η επανάσταση της Χαλκιδικής τον βρήκε στο Άγιο Όρος, όπου υπήρετουσε ως σερδάρης της Ιερέας Κοινότητας.Με την εντολή του Εμμανουήλ Παπά αρχηγού Χαλκιδικής, στρατολόγησε συμπατριώτες του-κύριος Συκιώτες και ορίστηκε επικεφαλής της νοτιάς φάλαγγας που προελεύνοντας μέσω Αρναίας-Αγίου Προδρόμου-Γαλάτιστα και Βασιλικών (10/6/1821) κάτω από τη σκιά του ιστορικού μοναστηριού της Αγίας Αναστασίας, μαχόμενος γενναία εναντίον των υπέρτατων τούρκικών δυνάμεων (30.000 πεζοί και 5.000 ιππείς του Μπαϊράμ Πασά και βρήκε ηρωικό θάνατο με όλους τους συμπολεμιστές του(από τους οποίους οι 63 Σικιώτες)στη θέση που από τότε προς τιμή τους ονομάζεται<<Σκιωτούδια>>ή<<Κομμενοι>>.

Στέλλα Ε.

Η οδός Πολυτεχνείου

Η οδός, που μένω, ονομάζεται Πολυτεχνείου προς τιμή των νέων ανθρώπων που σκοτώθηκαν από την εισβολή του τανκ στο Πολυτεχνείο. Οι νέοι αυτοί άνθρωποι διαμαρτύρονταν ενάντια στο στρατιωτικό καθεστώς της χούντας. Αγωνιζόντουσαν για τη Δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα. Αυτό δεν μπορούσαν να το ανεχθούν οι στρατοκράτες και έδωσαν την εντολή να εισβάλλει το τανκ μέσα στο χώρο του Πολυτεχνείου σκοτώνοντας όποιον εύρισκε μπροστά του.
Θανάσης

Η οδός Γ. Σεφέρη

Ο πρώτος Έλληνας που βραβεύτηκε με το Νόμπελ λογοτεχνίας το 1963.
Ο Γιώργος Σεφέρης γεννήθηκε το 1900 στη Σμύρνη.
Το πραγματικό του όνομα ήταν Γεώργιος Σεφεριάδης. Σε ηλικία 14 ετών μετακόμισε με την οικογένεια του στην Αθήνα. Ξεκίνησε να σπουδάζει νομικά στην Αθήνα και συνέχισε τις σπουδές του στη Γαλλία. Αρχισε την καριέρα του ως διπλωμάτης και εργάστηκε ως Ακόλουθος της Ελληνικής Κυβέρνησης, Πρόξενος, Πρέσβης, Σύμβουλος πρεσβειών και Διευθυντής Τύπου. Το 1931 κάνει τα πρώτα του βήματα στην ποίηση δημοσιεύοντας την ποιητική συλλογή Στροφή. Ακολούθησαν: Το Μυθιστόρημα, Η Γυμνοπαιδία, Το Ημερολόγιο καταστρώματος και η Κίχλη. Ανανέωσε την ελληνική ποίηση και ήταν αυτός που εισήγαγε το πνεύμα του σουρρεαλισμού στην Ελλάδα. Επηρεάστηκε από την Γαλλική ποίηση και κατά την διάρκεια της καριέρας του μετέφρασε αρκετούς ξένους ποιητές. Επίσης ασχολήθηκε και με τη συγγραφή μυθιστορημάτων (Έξι νύχτες στην Ακρόπολη) και δοκιμίων. Το 1963 τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας. Κατά την διάρκεια της ποιητικής του καριέρας είχε τιμηθεί με το έπαθλο "Κωστή Παλαμά", με το βραβείο ποίησης της Αγγλίας "Φόυλ" και κατείχε την θέση του επίτιμου διδάκτορα του πανεπιστημίου Καίμπριτζ. Το 1969 κυκλοφορεί στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό η "διακήρυξή" του εναντίον της δικτατορίας Πέθανε στις 20 Σεπτεμβρίου του 1971 στη διάρκεια της δικτατορίας και η κηδεία του απέκτησε χαρακτήρα αντιδικτατορικής εκδήλωσης. 

 
Αστέρης

ΟΔΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ

Ο Ιπποκράτης (Κως 460π.Χ. - Λάρισα 377 π.Χ.) ήταν αρχαίος Έλληνας γιατρός και θεωρείται μία από τις πιο εξέχουσες προσωπικότητες στην ιστορία της ιατρικής.
Αναφέρεται ως ο πατέρας της σύγχρονης ιατρικής σε αναγνώριση της συνεισφοράς του στο πεδίο της ιατρικής επιστήμης ως ο ιδρυτής της Ιπποκρατικής Ιατρικής Σχολής. Ο Ιπποκράτης είναι ο θεμελιωτής της ορθολογικής ιατρικής που κατόρθωσε να την απαλλάξει από τα μεταφυσικά στοιχεία, τις προλήψεις, τις προκαταλήψεις, τις δαιμονολογίες και τις δεισιδαιμονίες της εποχής. Πέτυχε το αρμονικό συνταίριασμα της ανθρωποκεντρικής επιστήμης με την ιατρική τέχνη και το φιλοσοφικό στοχασμό, ταυτίζοντας την επαγγελματική της άσκηση με τις ηθικοδεοντολογικές αρχές και τις ουμανιστικές αξίες. Το πρωτοποριακό και σε σημαντικό βαθμό προβλεπτικό του έργο επηρέασε τις περισσότερες σύγχρονες ιατροβιολογικές ειδικότητες του δυτικού κόσμου που επάξια τον ονόμασε θεμελιωτή και στυλοβάτη της Ιατρικής Επιστήμης. Ειδικότερα, πιστώνεται με την προώθηση σε μεγάλο βαθμό της συστηματικής μελέτης της κλινικής ιατρικής, συνοψίζοντας την ιατρική γνώση και συνταγογραφώντας πρακτικές για γιατρούς μέσω της Ιπποκρατικής Συλλογής (Corpus Hippocraticum) και άλλων έργων.
 
Δημήτρης

ΟΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ

Ο Γεώργιος Παπανικολάου υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους έλληνες επιστήμονες, καθώς ανακάλυψε και καθιέρωσε το «Τεστ Παπανικολάου». Με τη μέθοδο αυτή, κατάφερε να σώσει εκατομμύρια γυναίκες από τον καρκίνο της μήτρας, ο οποίος κάποτε ήταν από τις πρώτες αιτίες θανάτου του γυναικείου πληθυσμού. Ο Γεώργιος Παπανικολάου , από τους σημαντικότερους ανθρώπους της Ιατρικής σε ολόκληρο τον κόσμο, εργάστηκε για πέντε δεκαετίες, κάνοντας σαφές πως η έγκαιρη διάγνωση και η πρόληψη μπορούν να σώσουν  ζωές.  
Γεννήθηκε στις 13 Μαΐου 1883, στην Κύμη Ευβοίας, σπούδασε στην Αθήνα και το εξωτερικό και αφιέρωσε τη ζωή του στην έρευνα   και τη μελέτη των γενετικών λειτουργιών και τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας. Θεμελίωσε τον νέο ιατρικό κλάδο της αποφολιδωτικής κυτταρολογίας και καθιέρωσε το διάσημο Τεστ Παπ.  
Για πρώτη φορά ανακοίνωσε τη χρησιμοποίηση της κυτταρολογικής μεθόδου για τη διάγνωση του καρκίνου της μήτρας το 1928, αλλά η ιατρική κοινότητα
 στάθηκε με δυσπιστία απέναντι σε αυτή, καθώς μέχρι τότε η διάγνωση γινόταν μόνο με την τομή του οργάνου που είχε ήδη προσβληθεί από καρκίνο. Ωστόσο, ο ίδιος συνέχισε την έρευνα και το 1939 άρχισε η επανεκτίμηση της εξέτασης του κολπικού υγρού για την ανίχνευση του καρκίνου.

Ύστερα από τέσσερα χρόνια, το 1943 δημοσίευσε με τον καθηγητή γυναικολογίας, Ερμπερτ Τράουτ, τη μονογραφία με τίτλο «Διάγνωσις του καρκίνου της μήτρας μέσω των κολπικών επιχρισμάτων», η οποία προκάλεσε το παγκόσμιο ιατρικό ενδιαφέρον. Από τότε, το τεστ Παπανικολάου άρχισε να χρησιμοποιείται δοκιμαστικά σε διάφορα νοσοκομεία.  

Σήμερα, το
τεστ Παπ αποτελεί εξέταση ρουτίνας, που όμως είναι ικανή να σώσει στην κυριολεξία ζωές, αφού έχει μειώσει σε μεγάλο βαθμό τους θανάτους από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Πρόκειται για μια απλή γυναικολογική εξέταση, η οποία όχι μόνο εντοπίζει τον καρκίνο στον τράχηλο της μήτρας σε πρώιμα στάδια, αλλά αυξάνει και τις πιθανότητες ίασης του. Να σημειωθεί, πως η κυτταρολογική εξέταση γενικότερα καθιερώθηκε και για τη διάγνωση άλλων μορφών καρκίνου.  
Ο Παπανικολάου τιμήθηκε με αρκετές διακρίσεις .
Μετά τον θάνατό του, το 1967, του απονεμήθηκε και το Βραβείο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.  
Αξίζει να σημειωθεί, πως για τη συμβολή του στην ιατρική επιστήμη, η Τράπεζα της Ελλάδος τύπωσε το 1995 το χαρτονόμισμα των 10.000 δραχμών, το οποίο απεικόνιζε τον μεγάλο επιστήμονα.  

Δώρα Π.


ΟΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης ( 1851-1911 , Έλληνας συγγραφέας)
Κορυφαίος Έλληνας λογοτέχνης, με απαράμιλλη γλώσσα, επονομαζόμενος ο "Άγιος των ελληνικών γραμμάτων". Έγραψε ηθογραφικά διηγήματα και μυθιστορήματα, τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση στη νεοελληνική λογοτεχνία και έχουν αναγνωριστεί διεθνώς
Ο Παπαδιαμάντης έγραψε τρία μυθιστορήματα: "Η Μετανάστις", "Οι έμποροι των Εθνών", "Η Γυφτοπούλα". Τρία εκτεταμένα διηγήματα (νουβέλες): "Χρήστος Μηλιόνης", "Φόνισσα" καί "Ρόδινα Ακρογιάλια". Επίσης 180 διηγήματα καί 40 μελέτες καί άρθρα.





ΟΔΟΣ ΟΛΥΝΘΟΥ

Αρχαία Όλυνθος

Η αρχαία Όλυνθος κτίστηκε με συνοικισμό πολλών παραθαλάσσιων πόλεων λίγο πριν από την έναρξη του Πελοποννησιακού πολέμου. Το προελληνικό της όνομα σημαίνει αγριοσυκιά και κατά την παράδοση οφείλει την ίδρυσή της στον Όλυνθο, γιο του ποτάμιου θεού Στρυμόνα. Ο Ηρόδοτος, ωστόσο, αναφέρει ότι «κτίστες ήρωες» της Ολύνθου ήταν οι Βοττιαίοι του Αξιού, οι οποίοι αφού διώχτηκαν από τους Μακεδόνες μετοίκησαν στη Χαλκιδική. Την πρώτη αυτή οικιστική μονάδα κατέστρεψαν το 479 π.Χ. οι Πέρσες, κατά την επιστροφή τους στην Ασία, μετά την ήττα τους στις Πλαταιές, και την παρέδωσαν στους Χαλκιδείς.

Το 432 π.Χ. η Όλυνθος προσχώρησε στο Κοινό των Χαλκιδέων και απέκτησε μεγάλη δύναμη, συντηρώντας πολυπληθή στρατό και κόβοντας δικό της νόμισμα. Το 348 π.Χ. κατελήφθη από τους Μακεδόνες του Φίλιππου Β' και ισοπεδώθηκε. Η πόλη δεν ξανακατοικήθηκε και η καταστροφή της έμεινε στην ιστορία ως μία από τις πιο συγκλονιστικές σε ολόκληρο τον αρχαίο κόσμο.

Ελισάβετ
 
ΟΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

Η Κωνσταντινούπολη ήταν για αιώνες το ιστορικό κέντρο της ανθρωπότητας .
Η Κωνσταντινούπολη ιδρύθηκε το 330 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Μ. Κωνσταντίνο και αποτέλεσε την έδρα της βυζαντινής αυτοκρατορίας. Το 1453 καταλήφθηκε από τους Οθωμανούς και στα χρόνια που ακολούθησαν το ελληνικό στοιχείο κατέλαβε και πάλι επίκαιρες θέσεις, και η Κωνσταντινούπολη αποτέλεσε το οικονομικό, πνευματικό και θρησκευτικό κέντρο του υπόδουλου ελληνισμού.
Ο ελληνικός πληθυσμός της Κωνσταντινούπολης μειώθηκε σημαντικά μετά τα γεγονότα του 1955, κατά τη διάρκεια των οποίων οι Έλληνες της πόλης δέχτηκαν επιθέσεις και προκλήθηκαν πολλές υλικές ζημιές σε εκκλησίες, σχολεία, καταστήματα.
Στέλα Δ.

ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ (Ο Δίκαιος) (540 - 468π.Χ.)

Υπήρξε επιφανής πολιτικός και στρατηγός των Αθηναίων.
Στη μάχη του Μαραθώνα ήταν ένας απ` τους 100 Έλληνες στρατηγούς και στη συνέχεια ανακηρύχθηκε Άρχοντας των Αθηνών. Εκτός από τη μεγάλη σωφροσύνη και φιλοπατρία του, τον διέκρινε μια αυστηρότατη προσήλωση στο πνεύμα της δικαιοσύνης γι` αυτό και η ιστορία, δίπλα στο όνομά του, του κόλλησε τον χαρακτηρισμό `Ο δίκαιος`.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και πέθανε πάμπτωχος το 468 π.Χ., σε ηλικία 72 ετών.
Επειδή είχε αντιταχθεί στο ναυτικό πρόγραμμα του Θεμιστοκλή, οι τότε κρατούντες τον εξόρισαν. Σε λίγο, όμως, ξαναγύρισε και πήρε μέρος ενεργό και ένδοξο στη ναυμαχία κατά των Περσών στη Σαλαμίνα. (Μεταξύ των άλλων κατέλαβε τότε και το νησί Ψυτάλλεια). Το 473 π.Χ. στρατήγησε των Αθηναίων στη σπουδαία μάχη τους στις Παλαιές.
Η παράδοση μας διέδωσε και το εξής περιστατικό, που δείχνει την ποιότητα του εκλεκτού αυτού τέκνου της Αθήνας: Όταν τέθηκε σε ψηφοφορία η πρόταση των Αρχόντων για να εξοριστεί ο Αριστείδης, ένας αγράμματος πολίτης, που δεν τον γνώριζε ούτε στην όψη του, συναντώντας τον Αριστείδη καθοδόν, του ζήτησε να γράψει πάνω στο όστρακο το όνομα `Αριστείδης`. Οπότε, χωρίς καν να του φανερωθεί εκείνος, τον ρώτησε τι κακό είχε κάνει ο Αριστείδης και ζητούσε να τον εξορίσουν. Τότε ο πολίτης του απάντησε πως τίποτε μεν δεν είχε κάνει το κακό, αλλά κουράσθηκε να ακούει συνέχεια να τον λένε όλοι `δίκαιο – δίκαιο`. Και ο Αριστείδης, μετά από αυτό, χωρίς καθόλου να διστάσει, έγραψε επάνω στο όστρακο το όνομά του.

ΟΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ

Ο Ιωάννης (Μιχαήλ) Μεταξάς (Ιθάκη, 12 Απριλίου 1871 – Αθήνα, 29 Ιανουαρίου1941 ) υπήρξε ανώτατος αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού και στη συνέχεια Πρωθυπουργός και δικτάτορας (1936-1941). Έλαβε μέρος στους Βαλκανικούς πολέμους και το1917 εξορίστηκε στην Κορσική. Με την επιστροφή του ίδρυσε το κόμμα των Ελευθεροφρόνων, το οποίο κατάφερε πολλές φορές να εισέλθει στη Βουλή συγκεντρώνοντας όμως χαμηλά ποσοστά. Το 1936, κατόπιν διαφόρων συγκυριών, διορίστηκε Πρωθυπουργός της Ελλάδας, στη θέση του αποβιώσαντος Δεμερτζή και στη συνέχεια πρωτοστάτησε στην επιβολή του δικτατορικού "καθεστώτος της 4ης Αυγούστου", κυβερνώντας έως το θάνατό του το 1941. Έμεινε στην ιστορία για την αρνητική απάντηση που έδωσε στο Ιταλικό φασιστικό τελεσίγραφο της 28ης Οκτωβρίου 1940 και για την ταχεία πολεμική προπαρασκευή της Ελλάδας ενόψει του ελληνοϊταλικού πολέμου και της γερμανικής εισβολής στηνΕλλάδα. Ως στρατιωτικός είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στους Βαλκανικούς πολέμους και στον λεγόμενοΕθνικό διχασμό.

Τατιάνα

ΟΔΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
O Χαρίλαος Τρικούπης (11 Ιουλίου 1832 -30 Μαρτίου 1896) ήταν Έλληνας διπλωμάτης, πολιτικός και Πρωθυπουργός.
Ο Τρικούπης κυριάρχησε στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας 19 χρονια από το 1875 έως το 1894, παίρνοντας τη θέση του πρωθυπουργού επτά συνολικά φορές και κυβέρνησε τη χώρα για σχεδόν 10 χρόνια από τα 20 αυτής της περιόδου. Στην τελευταία του κυβέρνηση δεν μπόρεσε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές υποχρεώσεις που είχε δημιουργήσει έναντι των ξένων δανειστών με συνέπεια να επέλθει η πτώχευση της Ελλάδας με την ιστορική φράση του "δυστυχώς επτωχεύσαμεν".

Ραφαηλία

ΟΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΓΚΑΝΗ
Ο ΑΘ.Καραγκάνης υπήρξε Δήμαρχος του Πολυγύρου. Γεννήθηκε 2 Ιουνίου 1896 και έλαβε το πτυχίο του χημικού τον Οκτώβριο του 1918.
Εκλέχθηκε, δήμαρχος Πολυγύρου στις 20-5-1951. Επανεκλέχθηκε στις δημοτικές εκλογές του 1959 και του 1963 και ήταν δήμαρχος έως την 1η Σεπτεμβρίου 1967, συνολικά 12 έτη. Επί της δημαρχίας του έγιναν πολλά έργα στον Πολύγυρο, αλλά φρόντιζε και για όλη τη Χαλκιδική. Με άλλους επώνυμους και δραστήριους Χαλκιδικιώτες ίδρυσαν την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής, της οποίας ήταν Α΄ αντιπρόεδρος στο πρώτο συμβούλιο.
Όταν πλέον τα κουρασμένα βήματά του τον εμπόδιζαν να προσφέρει τις δυνάμεις του στη Χαλκιδική, άρχισε να προσφέρει την περιουσία του. Έκανε πολλές δωρεές. Η σπουδαιότερη ήταν η δωρεά της διώροφης οικίας του στο δήμο Πολυγύρου, για να γίνει λαογραφικό και ιστορικό μουσείο, γιατί πρέσβευε ότι αν η λαογραφία και η ιστορία της Χαλκιδικής αποκτήσουν στέγη, θα διασωθούν και θα μελετηθούν.

Με τέτοια προσφορά επόμενο ήταν να τύχει πολλών τιμητικών διακρίσεων. Τιμήθηκε επανειλημμένα από το δήμο Πολυγύρου, από την Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Χαλκιδικής και από το Ροταριανό Όμιλο Θεσσαλονίκης. Η μεγαλύτερη, όμως τιμητική διάκριση ήταν η αγάπη όλων των Χαλκιδικιωτών προς τον υπέργηρο αυτόν άνθρωπο με τη νεανική ψυχή, που το βάρος των χρόνων δεν εμπόδιζε να οραματίζεται, ως τις τελευταίες ημέρες της ζωής του, έργα ευποιίας για τη Χαλκιδική. Πέθανε στις 17 Νοεμβρίου 1988.
ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ ΜΑΣ
Δεν υπάρχουν  πεζοδρόμια
Λακούβες
Ασφαλτόστρωση
Δεν υπάρχει ασφαλτόστρωση όλων των δρόμων στην περιοχή “Λούκι”
Λακκούβες στους δρόμους της πόλης μας.
Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια σε πολλούς δρόμους για την ασφάλεια των πεζών.
Δεν υπάρχουν διαβάσεις για τους πεζούς.
Τα αυλάκια που υπάρχουν δίπλα στους δρόμους...
Δεν υπάρχει επαρκή σήμανση στους δρόμους.
Η ταχύτητα των αυτοκινήτων είναι υπερβολική μέσα στην πόλη μας , δεν υπάρχει έλεγχος, ο κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος είναι μεγάλος.
Να υπάρξει ακόμη μία προστατευτική μπάρα στη δεύτερη είσοδο του σχολείου μας για την προστασία των παιδιών.
Αρκετοί δρόμοι είμαι στενοί και η διέλευση δύο αυτοκινήτων είναι δύσκολη.
Δεν υπάρχουν φωτεινοί σηματοδότες στις κεντρικές διασταυρώσεις των δρόμων.
Ομάδα εργασίας
Όλοι οι μαθητές της τάξης

ΛΥΣΕΙΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ
Να ασφαλτοστρωθούν οι δρόμοι για να καλυφτούν οι λακκούβες .
Να γίνουν πεζοδρόμια για την ασφάλεια των πεζών.
Να γίνουν διαβάσεις πεζών.
Να απαγορευτεί η μεγάλη ταχύτητα των αυτοκινήτων
μέσα στην πόλη.
Ο δήμος να βάλει προστατευτικές μπάρες στην είσοδο του σχολείου μας.
Να γίνει διαπλάτυνση των δρόμων.
Οι κάτοικοι να μην αφήνουν τα αυτοκίνητα τους στις δύο πλευρές των δρόμων.

Ομάδα εργασίας
Όλοι οι μαθητές της τάξης




ΕΠΙΣΤΟΛΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ Κ. ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΟΛΥΓΥΡΟΥ

Κύριε Δήμαρχε,
εμείς τα παιδιά της ΣΤ' τάξης του 2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου αντιμετωπίζουμε καθημερινά προβλήματα όταν περπατάμε στους δρόμους της πόλης μας και ως μικροί ενεργοί πολίτες που νοιάζονται για τον τόπο τους, αποφασίσαμε να τα καταγράψουμε και να σας τα αναφέρουμε.

Τα προβλήματα αυτά είναι τα παρακάτω: 
Λακκούβες στους περισσότερους δρόμους .
Δεν υπάρχουν πεζοδρόμια για την ασφάλεια των πεζών .
Δεν υπάρχουν διαβάσεις για τους πεζούς και φανάρια στις διασταυρώσεις.
Στην περιοχή “Λούκι” που μένουμε οι περισσότεροι οι δρόμοι δεν είναι ασφαλτοστρωμένοι .
Στη οδό Σταγείρων, δεν υπάρχει φρεάτιο ομβρίων υδάτων, με αποτέλεσμα όταν βρέχει να κινδυνεύει το σχολείο μας να πλημμυρίσει.
Ο φωτισμός σε κάποιους δρόμους της Πόλης μας δεν είναι επαρκής .
Η ταχύτητα των αυτοκινήτων είναι υπερβολική μέσα στην πόλη με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλος κίνδυνος τροχαίου ατυχήματος.
Στο σχολείο μας υπάρχει μόνο μία προστατευτική μπάρα στην κεντρική είσοδο του σχολείου μας και χρειάζετε να τοποθετηθεί και δεύτερη στη άλλη είσοδο, από την οποία διέρχονται καθημερινά πολλά παιδιά και κινδυνεύουν. 
►Τέλος χρειαζόμαστε πεζοδρόμια, γύρω από το σχολείο.

Σας παρακαλούμε θερμά, αν είναι δυνατόν να δώσετε κάποιες λύσεις σ’ αυτά τα προβλήματα μας.
Ευχαριστούμε για την κατανόηση και τον πολύτιμο χρόνο που διαθέσατε για να μας ακούσετε.

Με εκτίμηση

Τα παιδιά της ΣΤ' τάξης του
2ου Δημ. Σχ. Πολυγύρου

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΟΝΟΜΑΣΙΑΣ ΟΔΩΝ ΚΑΙ ΔΡΟΜΩΝ
Οι μαθητές ζήτησαν και πήραν από το Δήμο Πολυγύρου  το Προεδρικό Διάταγμα βάση του οποίου δίνονται ονόματα στους οδούς – πλατείες.

Τα παιδιά έψαξαν βρήκαν το σχετικό άρθρο και το φωτοτύπησαν.

Στη συνέχεια το μελέτησαν και ανακοίνωσαν στη τάξη όλη την διαδικασία που ακολουθείται για την ονομασία οδών – πλατειών.


ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟΣ

ΚΩΔΙΚΑΣ

Π.Δ. 410/95 (ΦΕΚ Α' 231)

Άρθρο 12

(Άρθρο 12 Π.Δ. 323/1989 - Άρθρο 1 παρ. 6 N.2307/1995)

Ονομασία και μετονομασία συνοικιών, οδών, πλατειών

"`Αρθρο 12 Η ονομασία συνοικιών, οδών και πλατειών γίνεται με απόφαση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, η οποία λαμβάνεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη του συμβουλίου που προβλέπει το άρθρο 8, στο οποίο για τις περιπτώσεις αυτές συμμετέχουν μετά ψήφου και δύο φιλάλογοι ή ιστορικοί καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι ορίζονται, μαζί με τους αναπληρωτές τους, από τον Περιφερειακό Διευθυντή. Η μετονομασία επιτρέπεται, για εξαιρετικούς λόγους και γίνεται με τον ίδιο τρόπο." 
 Επίσης τους δόθηκαν οι σχετικές αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων για την ονομασία και μετονομασία  των οδών της πόλεως του Πολυγύρου



 
Συνέντευξη για την πλατεία Μακεδονομάχων




  • Καλημέρα, γιαγιά, θέλω να μας μιλήσεις για την πλατεία Μακεδονομάχων.
  • Ναι παιδί μου, τι θέλεις να μάθεις;
  • Πες μας, γιαγιά, πως ήταν παλιότερα η πλατεία αυτή.
  • Η πλατεία Μακεδονομάχων με τη μορφή που τη βλέπουμε σήμερα, διαμορφώθηκε πριν από λίγα χρόνια. Παλαιότερα ήταν πολύ διαφορετική. Απλή και όμορφη. Βέβαια, το μεγάλο πλατάνι που δεσπόζει σήμερα στο χώρο, υπήρχε από παλιά. Δεν υπήρχε ούτε άσφαλτος, ούτε τσιμέντο. Μόνο χώμα.
  • Η βρύση που ποτίζει σήμερα το πλατάνι υπήρχε; Άραγε γι΄αυτό έγινε τόσο μεγάλο.
  • Ναι. Ακριβώς κάτω από το πλατάνι ήταν η βρύση, η οποία ήταν χτισμένη με άσπρες πέτρες και είχε καμπυλωτές γραμμές.
  • Γύρω από την πλατεία πως ήταν τα σπίτια;
  • Η πλατεία βρισκόταν στην αρχή μιας όμορφης συνοικίας με λιθόκτιστα σπίτια. Τα περισσότερα από τα σπίτια αυτά ήταν διώροφα και είχαν ξύλινα χαγιάτια.
  • Πως περνούσαν τα βράδια στην πλατεία.
  • Το βράδυ δεν είχε κόσμο, γιατί δεν είχε φωτισμό. Το πρωί όμως, σύχναζαν στην πλατεία οι ψαράδες, γιατί ήταν η βρύση που τους εξυπηρετούσε. Εκεί, μαζευόταν όλες οι νοικοκυρές, άλλες για να αγοράσουν ψάρια, άλλες για να συζητήσουν και να μάθουν τα νέα. Αργότερα, οι ψαράδες μεταφέρθηκαν λίγο πιο κάτω, στην παλιά ψαραγορά.
  • Ποια είναι τα συναισθήματά σου, γιαγιά όταν θυμάσαι τα παλιά;
  • Νοσταλγώ παιδί μου, την απλότητα των ανθρώπων και τα νιάτα μας. Βέβαια θυμάμαι και τις δυσκολίες, την πολλή δουλειά, τη φτώχια των ανθρώπων και την ανέχεια. Εύχομαι, λοιπόν, εσείς να μην αναγκαστείτε να ζήσετε πάλι, τόσο φτωχικά όσο ζήσαμε εμείς.
Στέλλα Ε.

ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

ΟΔΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΟΔΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ

Οδός Νικολάου Γερμανού

Η οδός Ασκληπιού
Η οδός Παύλου Μελά
Η οδός Καπετάν Χάψα
Η οδός Πολυτεχνείου
Η οδός Γ. Σεφέρη
ΟΔΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
ΟΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΟΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΟΔΟΣ ΟΛΥΝΘΟΥ
ΟΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ
ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
ΟΔΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
ΟΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ
ΟΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΓΚΑΝΗ


ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ
ΟΔΟΣ ΧΑΡΙΛΑΟΥ ΤΡΙΚΟΥΠΗ
ΟΔΟΣ ΙΩΑΝΝΗ ΜΕΤΑΞΑ
ΟΔΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΚΑΡΑΓΚΑΝΗ
ΟΔΟΣ ΑΡΙΣΤΕΙΔΟΥ
ΑΡΧΑΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ- ΠΕΡΙΟΧΕΣ

ΟΔΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ

ΟΔΟΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

ΟΔΟΣ ΣΤΑΓΕΙΡΩΝ

ΟΔΟΣ ΟΛΥΝΘΟΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

Οδός Νικολάου Γερμανού

Η οδός Ασκληπιού
ΟΔΟΣ ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ
ΟΔΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΠΑΝΙΚΟΛΑΟΥ
ΣΥΓΓΡΑΦΕΙΣ
Η οδός Γ. Σεφέρη
ΟΔΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ
ΗΡΩΕΣ
Η οδός Παύλου Μελά
Η οδός Καπετάν Χάψα

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ
Η οδός Πολυτεχνείου


ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ - ΡΑΒΔΟΓΡΑΜΜΑΤΑ



ΑΚΡΟΣΤΟΙΧΙΔΑ ΤΩΝ ΔΡΟΜΩΝ

Εάν απαντήσετε σωστά, με τα αρχικά θα σχηματίσετε μια λέξη που είναι γεωγραφικό διαμέρισμα της Ελλάδας και ταυτόχρονα είναι ονομασία δρόμου του Πολυγύρου.

_ _ _ _ _               Το επώνυμο ήρωα των μακεδονομάχων.
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _   Ήταν “Δίκαιος”
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ Πρωτεύουσα του Βυζαντίου
_ _ _                                Το πάρκο “..... βρύσεων” Πολυγύρου
_ _ _ _ _ _                        Κάθε ........... της πόλης, έχει τη δική του ιστορία
_ _ _ _ _ _ _                     Αρχαία πόλη της Χαλκιδικής
_ _ _ _ _ _ _ _                 Άγιος ........ πολιούχος του Πολυγύρου
_ _ _ _ _ _                      Ήταν ο Γ. Παπανικολάου
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _          Το όνομα του Παπαδιαμάντη
_ _ _ _ _ _ _ _                Η γενέτειρα του μεγάλου φιλόσοφου Αριστοτέλη

ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

 Στο κρυπτόλεξο υπάρχουν οριζόντια και κάθετα 10 κρυμμένες λέξεις που είναι  ονόματα δρόμων της πόλης.

Α
Ρ
Ι
Σ
Τ
Ε
Ι
Δ
Ο
Υ
Α
Σ
Τ
Ο
Μ
Ο
Χ
Π
Υ
Λ
Λ
Μ
Ο
Ω
Β
Ι
Ω
Ρ
Τ
Α
Π
Α
Π
Α
Δ
Ι
Α
Μ
Α
Ν
Τ
Η
Ι
Δ
Κ
Ρ
Ψ
Ε
Λ
Ν
Η
Π
Ρ
Φ
Λ
Υ
Α
Κ
Ε
Ε
Κ
Α
Σ
Ε
Φ
Ε
Ρ
Η
Ο
Ι
Ρ
Ν
Ο
Ρ
Δ
Α
Η
Ζ
Ο
Δ
Γ
Ε
Ρ
Μ
Α
Ν
Ο
Υ
Τ
Ο
Π
Ο
Λ
Υ
Τ
Ε
Χ
Ν
Ε
Ι
Ο
Υ
Π
Ι
Ν
Υ
Κ
Ο
Φ
Ν
Δ
Β
Λ
Λ
Κ
Φ
Χ
Η
Ξ
Ι
Λ
Ι
Μ
Α
Χ
Ω
Ω
Μ
Α
Π
Λ
Ε
Ε
Λ
Α
Π
Α
Π
Α
Ν
Ι
Κ
Ο
Λ
Α
Ο
Υ
Τ
Κ
Σ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του 2ου Δημ. Σχολείου Πολυγύρου

Δασκάλα: Πεύκου Μαρία

Δεν υπάρχουν σχόλια: