Σάββατο 25 Μαΐου 2013

H εκδρομή του Σχολείου μας στα Βράσταμα και στο Πλατανόρερα

Ένα από τα παλαιότερα χωριά της Χαλκιδικής  τα Βράσταμα επισκέφτηκαν την Τετάρτη 22 Μαΐου 2013 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τεσσάρων τελευταίων τάξεων  2ου Δημοτικού Σχολείου Πολυγύρου.

 Οι μαθητές  μαζί με τους δασκάλους τους περπάτησαν και περιηγήθηκαν  στα όμορφα πλακόστρωτα σοκάκια του χωριού.
Ο οικισμός, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον από Αρχιτεκτονικής άποψης λόγω των αρκετών κτισμάτων του 19ου αιώνα, από τα οποία κάποια έχουν αποκατασταθεί και άλλα περιμένουν καρτερικά την τύχη τους.   Η πρώτη αναφορά για την περιοχή γίνεται...
στο 868, όταν ο Όσιος Ευθύμιος εγκαταστάθηκε στην περιοχή των  Βραστάμων. Μέχρι σήμερα, εορτάζεται πανηγυρικά η μνήμη του δύο φορές το χρόνο, στη σκήτη-σπηλιά στην οποία μόναζε. 
Πόλος έλξης της περιοχής είναι και ο φημισμένος Ναός του Ευαγγελισμού. Χτισμένος το 1814 στην κορυφή ενός χαμηλού και απομονωμένου λόφου, ο ναός αποτελεί ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα της αισθητικής των κατοίκων της Χαλκιδικής κατά τον 19ο αιώνα. Υπάρχουν και αρκετά δείγματα εικόνων της Γαλατσάνικης σχολής. 
 Οι μαθητές επισκέφτηκαν  τον  Ιερό ναό του Ευαγγελισμού και εκεί τους περίμενε ο εφημέριος και δάσκαλος  του χωριού ο πάτερ Παντελεήμων που τους ξενάγησε στο χώρο της εκκλησίας και στη
 συνέχεια τελέσθηκε  Αρτοκλασία υπέρ υγείας των μαθητών και των δασκάλων .

 Αμέσως μετά τα παιδιά με τους δασκάλους επιβιβάστηκαν στα λεωφορεία και κατευθύνθηκαν στον Πολυχώρο του   Αγροκτήματος  «Πλατανόρεμα». Εκεί είχαν το περιθώριο να φάνε στην παραδοσιακή πέτρινη  ταβερνούλα, να ξεκουραστούν  και στη συνέχεια να περιηγηθούν στη λίμνη με τις πάπιες, τους φασιανούς, τα παγώνια, τα αγριογούρουνα, τα πρόβατα, τα άλογα, αλλά και να διασκεδάσουν και να παίξουν στις αθλητικές εγκαταστάσεις του χώρου.










Πέρασαν καταπληκτικά!!! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: